© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

17.6.11

"The Cove". Ένα ντοκιμαντέρ για τις σφαγές των δελφινιών στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας, τιμημένο με Όσκαρ




Πρόκειται για μιαν απίστευτη ιστορία μαζικής δολοφονίας δελφινιών, η οποία καταγράφεται σε ντοκιμαντέρ. O Έλληνας ομογενής και διάσημος φωτογράφος του National Geographic Louie Psihoyos σκηνοθετεί μια ιστορία εξόντωσης δελφινιών στην Ιαπωνία.


Η ταινία The Cove (Ο Όρμος) δομημένη σε 4 αφηγηματικές ενότητες, αναφέρει την κρυφή ιστορία εξόντωσης δελφινιών στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας και την προώθησή τους (ως κρέας πλέον) σε όλο τον κόσμο.

Η προϊστορία της ταινίας εισάγει τον Ιρλανδό Richard O' Barry, τον εκπαιδευτή των δελφινιών στη διάσημη αμερικανική σειρά Flipper, το δελφίνι. Ο O' Barry πλέον είναι ακτιβιστής, και υπό συνεχή κίνδυνο σύλληψης. Η ομάδα του Louie Psihoyos τον προσεγγίζει και αρχικά αποφασίζουν να κάνουν ένα περιγραφικό ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, η παντελής άρνηση των ιαπωνικών αρχών να συνεργαστούν μετατρέπει την ταινία σε θρίλερ.

Προετοιμασίες για την κρυφή επιχείρηση καταγραφής της σφαγής δελφινιών εναλλάσσονται με την πολιτική καταγραφή της στάσης της Ιαπωνίας στους διεθνείς οργανισμούς, και την αδυναμία των τελευταίων να επιβάλλουν μιαν απαγόρευση αυτής της πρακτικής.

Επίσης σημαντική η ημινόμιμη κατανάλωση κρέατος δελφινιών και η συσχέτισή της με τα υψηλά επίπεδα υδράργυρου στα δελφίνια. Αλλά το πιο δυνατό μέρος της ταινίας είναι το τελευταίο, που με τα πιο εξελιγμένα μέσα (μηχανές λήψης HD) καταγράφεται κρυφά η σφαγή, με το κόκκινο να κυριαρχεί στη θάλασσα.

To The Cove θα μπορούσε να είναι πιο συγκλονιστικό απ' ό,τι διαφημίζεται, και να περιέχει περισσότερες τέτοιες εικόνες, αλλά και περισσότερες αντιδράσεις ανυποψίαστων Γιαπωνέζων. Ωστόσο έχει αφηγηματική ροή θρίλερ, περιλαμβάνει περισσότερα θέματα απ' ό,τι η πραγματική σφαγή και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον -και την ευαισθητοποίηση.

Στοιχεία από το Cineman.gr

16.6.11

Ομαδικές σφαγές δελφινιών / Killing Dolphins


Μπορεί να μην χωράνε στο μυαλό μας, οι εικόνες όμως είναι πολύ ομιλητικές και τραγικά ανατριχιαστικές: Τα συμφέροντα, αλλά και η αυτοεπιβεβαίωση της... ενηλικίωσης των νέων ανθρώπων έχουν πέσει τόσο χαμηλά στην υπανθρωπία, ώστε φτάνουν να σκοτώνουν ακόμη και τα δελφίνια τους.

Το οπτικοακουστικό υλικό της σημερινής δημοσίευσης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αφορά σε δύο περιοχές του πλανήτη μας, όπου οι ανελέητες σφαγές δελφινιών είναι -διαρκούντος του 21ου αιώνα- επιστήμη: Στα Νησιά Faroe της Δανίας και στην περιοχή Taiji της Ιαπωνίας.






15.6.11

Ανατριχιαστικό: Πώς προκύπτει το φουά γκρα / Foie Gras


Πρόκειται -λένε οι ανίδεοι ή χοντρόπετσοι- για περιζήτητη λιχουδιά, πλην όμως αποτρόπαιη... Μιλάμε για το φουά γκρα (δηλαδή: λιπαρό συκώτι), το οποίο προκύπτει από το υπερτροφικό -με τεχνικά μέσα- συκώτι της πάπιας ή της χήνας. Τα κακόμοιρα πτηνά εξαναγκάζονται σε πολύ φαγητό δια μίας σωλήνας, ώστε να καταφέρουν το συκώτι να έρθει σε κατάσταση εκμεταλλεύσιμη... Στίγμα και αυτό του Πολιτισμού μας...


12.6.11

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος για την βία κατά της φύσεως

[Μικρό απόσπασμα από τον Λόγο του Γέροντος Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου, ο οποίος εκφωνήθηκε στις 11 Ιουνίου 2011, κατά τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου]

(......)
Ὅσον ἀφορᾶ τὴν βίαν κατὰ τῆς φύσεως, αὕτη εἶναι γνωστὴ καὶ συνεχιζομένη παρὰ τὰς ὀλεθρίας καὶ ἐπὶ τῶν ἡμερῶν μας συνεπείας διὰ τὴν ἀνθρωπότητα, παρὰ τὰ ἔπεα πτερόεντα, τὰ διαγγέλματα, τὰς μελέτας, τὰ συγγράμματα, τὰ συνέδρια κ.τ.τ. Αὕτη δὲ ἀναφέρεται οὐχὶ μόνον εἰς τὴν γῆν καθ’ ἑαυτήν, ἀλλὰ καὶ εἰς τὴν χλωρίδα, τὴν πανίδα καὶ τὸν ἐνάλιον κόσμον αὐτῆς. Ὡς παράδειγμα θὰ ἠδύνατο νὰ ἀναφερθεῖ ἐνταῦθα ὁ γαλλικὸς κῆπος τοῦ 16ου αἰῶνος καὶ ὁ ἀγγλικὸς καὶ γερμανικὸς τοῦ 18ου. Βλέπομεν ὡσαύτως σήμερον νὰ "κουρεύωνται" κωνοφόρα δένδρα, οὕτως ὥστε νὰ ἐμφανίζωνται ἑλικόμορφα, οἰωνεὶ "ἐκλιπαροῦντα" τὴν ἐπιστροφήν των εἰς τὴν πρωταρχικήν των ὄψιν. Ἀλλὰ καὶ τί νὰ εἴπη τις διὰ τὸ μαρτύριον τῶν συμπαθῶν πουλερικῶν εἰς τὰς συγχρόνους πτηνοτροφικὰς μονάδας καὶ τὸν βάσανον τῶν ἀκάκων μηρυκαστικῶν εἰς τὰς ἀναλόγους τοιαῦτας, ὅπου ἐπιχειρεῖται ἡ μετατροπή των ἀπὸ φυτοφάγα εἰς σαρκοβόρα; μὲ τὰς γνωστὰς συνεπείας, καθὼς καὶ τὰ λοιπὰ "ἐπιτεύγματα" τῆς βιογενετικῆς, βιοτεχνολογίας καὶ τῆς ἐπιστημονικῆς ἐξελίξεως γενικότερον.
(......)



10.6.11

Εικόνες φυσικής ζωής στα καλοκαιρινά Στροφάδια



















Για τις φωτογραφίες μερίμνησε ο π. Σεραφείμ Κονίδης.

9.6.11

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο φυσικό περιβάλλον της Ίμβρου, του γενέθλιου νησιού του




























Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάθε χρόνο τέτοιον καιρό επιστρέφει στις προπατορικές ρίζες του, στο γενέθλιο νησί της Ίμβρου. Εκεί, σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον τού τόπου του και δικαιώνοντας για πολλοστή φορά τον τίτλο του "Πράσινου Πατριάρχη", αντλεί από τη Γη του δύναμη για τα περαιτέρω της πατριαρχείας του. Κάνει αναβάσεις στους λόφους, αναζητά έρημα εκκλησάκια, όπου προσκυνάει, ανάβει κεράκια, προσεύχεται αναθυμούμενος τα περασμένα, κόβει καρπούς από τα οπωροφόρα των αυλών, μεταλαμβάνοντας των χυμών τους, ταΐζει κατσικάκια, κουνέλια ή κοτόπουλα και, τέλος, τελεί τρισάγια στους Νεκρούς, οι οποίοι πλέον έχουν φυτευθεί τα σώματά τους στη "γην, εξ ής ελήφθησαν"

Τι καλύτερο από αυτή τη συναναστροφή με το Χώμα, τη Χλωρίδα, την Πανίδα του τόπου σου! Μακάρι ο καθείς μας έτσι να συμπεριφερόταν στην καθημερινότητά του! Σεβόμενοι τα Αμελητέα της Κτίσης, μπορούμε άνετα να μεριμνήσουμε για τις αναγκαιότητες των Σπουδαίων της ύπαρξης και του Κόσμου μας!

Την ευκαιρία γι' αυτές τις σύντομες σκέψεις μάς έδωσαν οι ολόφρεσκες φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα (φωτογράφου των πατριαρχικών δραστηριοτήτων) δια του πάντα ενημερωμένου ιστότοπου Φως Φαναρίου

π. Π. Κ.

7.6.11

2ο Διεθνές Συνέδριο για την Οικολογική Θεολογία και την Περιβαλλοντική Ηθική στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης διοργάνωσε το δεύτερο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική» στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος από 1 έως 5 Ιουνίου 2011. Στο συνέδριο αυτό, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνέπραξαν το πανευρωπαϊκό δίκτυο Planta Europa, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ο Δήμος Πλατανιά, η Μονή Χρυσοπηγής, καθώς και οικολογικοί οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι χριστιανικών Εκκλησιών, άλλων θρησκειών (Ισλάμ, Βουδισμός), περιβαλλοντικών οργανισμών και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ρωσία, κ.ά.).

Το συνέδριο συνέπεσε με τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη διεθνής διοργάνωση για θέματα οικολογίας (μετά από το ομόθεμο συνέδριο του 2008 και εκείνο για τη «Διατήρηση και Ορθή χρήση της Βιοποικιλότητας» του 2010-τα πρακτικά τους έχουν εκδοθεί και δύναται κανείς να τα προμηθευτεί από την Ορθόδοξο Ακαδημία) που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός.

Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε κατά την τελετή έναρξης ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Πρόεδρος της ΟΑΚ και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο συνέδριο, ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες και εξέφρασε «τήν εὐχήν ὅπως τό ἀρχόμενον Συνέδριον ἀποτελέσῃ ἀφορμήν καρποφόρου ἀνταλλαγῆς ἀπόψεων ὑπό τῶν συμμετεχόντων εἰς αὐτό φορέων καί συντελέσῃ εἰς ἔτι περισσοτέραν εὐαισθητοποίησιν τῆς συγχρόνου κοινωνίας διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος, τήν στροφήν εἰς βίον ἁπλούστερον καί λιτότερον καί τήν μείωσιν τῆς ἀλογίστου χρήσεως τῶν περιβαλλοντικῶν πηγῶν ἐνεργείας».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, τόσο στο χαιρετισμό του, όσο και στην εισήγησή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τους άξονες της οικολογικής θεολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατέδειξε τις ηθικές της συνέπειες και εξέθεσε δια μακρόν τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος εξ αιτίας της περιβαλλοντικής του ευαισθησίας αποκαλείται και «Πράσινος Πατριάρχης» από τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ Δρ. Λουκάς Ανδριανός εισήγαγε τους συμμετέχοντες στην προβληματική του συνεδρίου, ανέλυσε τη στοχοθεσία του και τόνισε επιτακτικά την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Το πυκνό πρόγραμμα προέβλεπε 13 κύριες ομιλίες, 53 σύντομες εισηγήσεις, 5 παρουσιάσεις πόστερ, συζητήσεις και ποικίλες άλλες δράσεις.

Οι εισηγήσεις εκφωνήθηκαν στην αγγλικὴ γλώσσα και κάλυψαν τα ακόλουθα γνωστικά πεδία:

• Θεολογικές και θρησκειολογικές προσεγγίσεις του οικολογικού προβλήματος

• Κλιματική αλλαγή και δικαιοσύνη

• Βιοποικιλότητα

• Ύδατα, ωκεανοί και ενέργεια

• Προσεγγίσεις από την οπτική της κοσμολογίας, της εξέλιξης και των επιστημών της ζωής και της γης

• Παγκόσμιοι οικολογικοί κίνδυνοι, βιώσιμη ανάπτυξη- περιπτωσιολογικές μελέτες.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι ηθικοπνευματικές ρίζες της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης (απληστία, κ.λπ.) και το μέγεθος της ευθύνης του ανθρώπου γι’ αυτήν. Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας της θεολογίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών για την υπέρβασή της και υπογραμμίστηκε η σκοπιμότητα της ενίσχυσης του διαθρησκειακού και διεπιστημονικού διαλόγου για ζητήματα οικολογίας, αλλά και η σημασία της ευαισθητοποίησης της νεολαίας, η συμβολή της οποίας τυγχάνει περισσότερο από απαραίτητη για την επίλυση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες φύτεψαν κρητικά φυτά στον νέο βοτανικό κήπο του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ.

Τις ίδιες ημέρες λειτουργούσε έκθεση Βιβλίου και Έργων Τέχνης με οικολογική θεματική, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης υπό την επιμέλεια των κ. Julia Jones και Rosemary John της οργάνωσης Flowers of Crete.

5.6.11

Γιορτή οικολογικής ευαισθητοποίησης στο Μπανάτο Ζακύνθου για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2011




Σήμερα το πρωί, στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, έγινε εκτενής αναφορά στο πολύπαθο Φυσικό Περιβάλλον μας, με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.


Κατ' αρχήν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε επίκαιρα, με θέμα "Καλλιεργώντας την Ηθική του Περιβάλλοντος στην καθημερινότητά μας", προκαλώντας σε οικολογική ευαισθητοποίηση τους εκκλησιαζόμενους και ύστερα εψάλη ειδική Ακολουθία, η οποία έχει συντεθεί παλαιότερα από τον ίδιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙ ΤΗι ΗΜΕΡΑι ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ποίημα Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ*

ἀναπεμπομένη τῇ 1ῃ Σεπτεμβρίου καί 5ῃ Ἰουνίου

Ὁ Διάκονος:
Εὐλόγησον Δέσποτα.

Ὁ Ἀρχιερεύς:
Εὐλογητός ὁ Θεός ἡμῶν, πάντοτε νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.

Ὁ Χορός:
Ἀμήν.

Καί τά τροπάρια˙
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α΄. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
Τῆς κτίσεως τό θαῦμα βεβηλώσας ἀφρόνως,
νῦν περιπατῶν ἐν κινδύνῳ ἡσυχίαν οὐχ εὗρον,
ἡ φύσις ὀδυνᾶται γοερῶς, κἀγώ τήν ἀστοχίαν θεωρῶ.
Διά τοῦτο εἰς μετάνοιαν ἐλθών κραυγάζω σοι Θεέ μου˙
Δόξα σοῖς μεγαλείοις Πλαστουργέ,
αἶνος τῷ σῷ θελήματι,
ὕμνος τῷ πάντων ποιητῇ καί ζωήν παρέχοντι.

Δόξα. Καί νῦν. Θεοτοκίον.
Τοῦ Γαβριήλ φθεγξαμένου…

Ὁ Διάκονος:
Ἐλέησον ἡμᾶς, ὁ Θεός, κατά τό μέγα ἔλεός σου, δεόμεθά σου ἐπάκουσον καί ἐλέησον.

Ὁ Χορός (ἑκάστην δέησιν):
Κύριε ἐλέησον (τρίς).

Ὁ Διάκονος:
Ἔτι δεόμεθα ὑπέρ τῶν εὐσεβῶν καί ὀρθοδόξων Χριστιανῶν.

Ἔτι δεόμεθα ὑπέρ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου ἡμῶν Χρυσοστόμου καί πάσης τῆς ἐν Χριστῷ ἡμῶν ἀδελφότητος.

Ἔτι δεόμεθα ὑπέρ ἐλέους, ζωῆς, εἰρήνης, ὑγείας, ἐπισκέψεως, διαφυλάξεως καί ἐνισχύσεως πάντων τῶν ὑπέρ τῆς προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος ἀνυστάκτως κοπιώντων καί ἀνιδιοτελῶς ἐργαζομένων πολιτῶν, κινημάτων καί ὀργανώσεων καί ὑπέρ τοῦ Κύριον καί Δημιουργόν ἡμῶν ἐπί πλέον εὐλογηθῆναι ἐν πᾶσι.

Ἔτι δεόμεθα καί ὑπέρ τοῦ εἰσακοῦσαι Κύριον τόν Θεόν ἡμῶν φωνῆς τῆς δεήσεως ἡμῶν τῶν ἁμαρτωλῶν, καί ἐλεῆσαι ἡμᾶς.

Ὁ Ἀρχιερεύς:
πάκουσον ἡμῶν, ὁ Θεός, ὁ Σωτήρ ἡμῶν, ἡ ἐλπίς πάντων τῶν περάτων τῆς γῆς καί τῶν ἐν θαλάσσαις καί ἀέρι μακράν˙καί ἵλεως, ἵλεως γενοῦ ἡμῖν, Δέσποτα, ἐπί ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν, καί ἐλέησον ἡμᾶς.
Ἐλεήμων καί φιλάνθρωπος Θεός ὑπάρχεις, καί σοί τήν δόξαν ἀναπέμπομεν, τῷ Πατρί, καί τῷ Υἱῷ καί τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι, νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.

Ὁ Χορός:
Ἀμήν.

Ὁ Ἀρχιερεύς:
Εἰρήνη πᾶσι.

Ὁ Χορός:
Καί τῷ πνεύματί σου.

Ὁ Διάκονος:
Τάς κεφαλάς ἡμῶν ἐν Κυρίῳ κλίνωμεν.

Ὁ Χορός:
Σοί Κύριε.

Ὁ Ἀρχιερεύς εἰς ἐπήκοον πάντων ἀναγιγνώσκει τήν Ἱκετήριον ταύτην Εὐχήν:
Δέσποτα τῆς ζωῆς ἡμῶν καί Παροχεῦ ὑπέροχε πάντων τῶν ὄντων καί τῶν μή ἱστορηθέντων εἰσέτι πραγμάτων τοῦ Κόσμου, Σοῦ δεόμεθα κλίνοντες πάλιν καί πολλάκις ἐνώπιόν Σου νοῦν καί γόνυ μετανοίας, στρέψον ἐπί τήν ἀνθρωπίνην ἡμῶν ἀσθένειαν ὄμμα στοργικόν ἐπιεικείας, ἐν ὄψει ἡμερῶν χαλεπῶν ἐπερχομένων, ἐκείνων τῶν ἐσχάτων. Τά ἔργα τοῦ Λόγου καί τῶν χειρῶν Σου οὐδόλως ἐσεβάσθημεν ἀλλ’ ἀσελγήσαντες ἐπ’ αὐτῶν ἐμιάναμεν, τήν ὡραίαν χλωρίδα καί πανίδα βαναύσως ἐσκυλεύσαμεν, πολέμους ἡτοιμάσαμεν ἀνηλεεῖς καί καταστροφάς μή ἀναστρεψίμους ἐπεφέραμεν, πρόξενοι πνευματικοῦ τε καί βιολογικοῦ θανάτου καταστάντες ἐν τῷ ὀνόματί Σου συχνάκις, τάς ἐντολάς Σου περί καλῆς διαχειρίσεως τοῦ περιβάλλοντος Κόσμου ἀνερυθριάστως καταφρονήσαντες.
Ὑποχείρια τῆς ἡμετέρας παρανοίας γεγονότες, ἐν γῇ θρηνούσῃ καί ἀφιλοξένῳ περιπατοῦμεν ἐπικινδύνως μή ἔχοντες τόπον κρυβῆναι καί παῤῥησίαν ἐνώπιόν Σου, ἀλλ’ ὡς πρός πατέρα προσφεύγομεν νῦν οἱ ἀνάξιοι καί ἄσωτοι, εἰς τό ἔλεος ἐκείνου ἐλπίζοντες καί τήν εὐσπλαχνίαν ἐκείνου ἐκλιπαροῦντες. Ἐλθέ οὖν, σπεῦσον, κατάβηθι, συγχώρησον καί διάσωσον ἡμᾶς τούς τρισαθλίους παντελεῆμον Πάτερ, ἐνισχύων τῇ σῇ ἀνεκφράστῳ σοφίᾳ τάς σκέψεις πάντων τῶν καλῶς οἰκολογούντων καί ἀνιδιοτελῶς ἀγωνιζομένων πολιτῶν, κινημάτων καί ὀργανώσεων, ἐκπαιδευτικῶν καί μαθητευομένων ὑπέρ διαρκοῦς προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, ἐπιστροφῆς δέ εἰς τήν ἀρχαίαν ὁροθεσίαν καί ὁλοκληρίαν, ἥν πρό τοῦ βιασθῆναι εἶχεν.
Σύ γάρ ὑπάρχεις βοηθός καί σκεπαστής τοῦ παντός Κόσμου καί σοί τήν ἱκετήριον ταύτην εὐχήν ἀναμέλπομεν, μεσιτείαις καί οἰκτιρμοῖς τῆς Ὑπεραγάθου Θεοτόκου, τοῦ ἁγίου Προστάτου τῆς Ζακύνθου Διονυσίου, τῶν ἁγίων ἐνδόξων Νεομαρτύρων Θεοφίλου καί Στροφαδιτῶν Πατέρων καί πάντων τῶν Ἁγίων.

Δι’ εὐχῶν τῶν ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός, ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς.

Ὁ Χορός: Ἀμήν.

-------
* Ἡ Ἀκολουθία αὐτή ποιήθηκε ἀπό τόν π. Παναγιώτη Καποδίστρια, κατόπιν σχετικῆς ἀνάθεσης τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, γιά νά ψάλλεται κάθε χρόνο στίς 5 Ἰουνίου, κατά τή λειτουργική σύναξη τοῦ Ἀνώτερου Τεχνολογικοῦ Ἱδρύματος Ἰονίων Νήσων (Παραρτήματος Ζακύνθου - Τμήματος Οἰκολογίας και Περιβάλλοντος) στά ὅρια τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Ἐννοεῖται, ὅτι ἡ Ἀκολουθία δύναται νά ψαλεῖ καί κατά τήν ἐκκλησιαστική Ἡμέρα Περιβάλλοντος, τήν 1η Σεπτεμβρίου καί σέ κάθε ἄλλη περίπτωση κριθεῖ ἀναγκαία.

3.6.11

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011

Η ετήσια Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος αποσκοπεί ασφαλώς στην συνειδητοποίηση της ευθύνης του ανθρώπου έναντι της εν προσοχή και σοφία διαχειρίσεως του φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίον του ανέθεσε ο Δημιουργός «εργάζεσθε και φυλάσσειν». Όλοι οι κάτοικοι του Πλανήτου μας καλούνται να συμβάλουν στην κοινή και απαραίτητη αυτή προσπάθεια. Πολύ όμως, περισσότεροι, όσοι πιστεύουν στον Δημιουργό του Παντός, τον Θεό, ο Οποίος εγκατέστησε τους ανθρώπους επί της γης ως «ενοίκους» και «οικονόμους» και όχι ως καταστροφείς και αφανιστές των έργων Του.

Εξ άλλου, η Εκκλησία αισθάνεται την ανάγκη να κρίνει την αλόγιστη χρήση και σπατάλη των υλικών και φυσικών αγαθών, που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ανθρώπους. Ήδη, η οικονομική κρίση που δοκιμάζει η ανθρωπότητα ολόκληρη είναι ένα τίμημα, το οποίο καταβάλλει ως συνέπεια της άφρονης και ασύνετης διαχείρισης του φυσικού πλούτου και των πηγών ενέργειας του Πλανήτου μας.

Το μήνυμα, επομένως, της Εκκλησίας για Μετάνοια, στην εποχή μας, αποκτά και οικολογική σημασία. Οι σύγχρονοι άνθρωποι καλούνται να αλλάξουν τρόπο διαχειρίσεως και χρήσης των υλικών αγαθών του Πλανήτου. Η «οικολογική» αυτή Μετάνοια είναι ασφαλώς συνέπεια της ολικής μεταστροφής των ανθρώπων στον τρόπο της ζωής τους, που κηρύττει η Εκκλησία.

Πέρα τούτων, η Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος δεν έχει μόνον οικολογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Είναι και μία διακεκριμένη Ημέρα ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και Δημιουργό του Παντός κόσμου, για τα φυσικά και υλικά αγαθά, τα οποία χαρίζει στην εποχή μας. Ουδέποτε άλλη εποχή είχε τόσο μεγάλες και πλούσιες δωρεές όσες απολαμβάνουν σήμερα οι άνθρωποι. Η Ημέρα του Περιβάλλοντος, ας είναι, λοιπόν, και ημέρα Παγκόσμιας ευγνωμοσύνης των ανθρώπων προς τον Θεό για το ότι διατηρεί τη ζωή στον Πλανήτη μας, παρά τις αντίθετες ενέργειες πολ­λών.

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails