10.10.25

Μητροπολίτου Σελευκείας: “Ψηφίδες Πατριαρχικού Λόγου περί Οικοθεολογίας και Συνευθύνης”


Εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου, Καθηγητού της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, στο Διεθνές Οικο-θεολογικό Συμπόσιο με θέμα: «Οικο-θεολογία: η δυναμική της συνευθύνης». 

 Η εισήγηση του Σελευκείας έχει τίτλο: “Ψηφίδες Πατριαρχικού Λόγου περί Οικοθεολογίας και Συνευθύνης”.

25.9.25

Η φροντίδα για το Περιβάλλον ως πράξη θεολογική, εμπειρία ιερότητας


Σχόλια του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 

στην Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την απονομή προς Αυτόν του Templeton Prize 2025

Η βράβευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με το Βραβείο Templeton 2025, στη Νέα Υόρκη (24.9.2025), επισφράγισε μια πνευματική διαδρομή έμπλεη οικολογικής ευθύνης και θεολογικής πρωτοτυπίας. Το Templeton Prize, ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς βραβεία στον χώρο της θρησκείας, της επιστήμης και της πνευματικότητας, τιμά προσωπικότητες που συνδυάζουν πίστη και επιστημονική σκέψη, αναζητώντας ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η αναγνώριση του Πρωθιεράρχου της Ορθοδοξίας ανέδειξε τη μακρόχρονη διδασκαλία του για την ιερότητα της Δημιουργίας και τη βαθιά σύνδεση θεολογίας, περιβάλλοντος και ηθικής ευθύνης.

13.9.25

Διάλεξη Οικουμενικού Πατριάρχη: Η Εκκλησία αντιμέτωπη με την οικολογική κρίση σήμερα: Επιστήμη, Ηθική, Κοινή Δράση (Πανεπιστήμιο Λετονίας, Ρίγα, 12.9.2025)

Public Lecture of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew: The Church Faced with the Ecological Crisis Today: Science, Ethics, Common Action – University of Latvia, Riga 

(September 12, 2025)

* * *

2.9.25

Η πίστη ως ευθύνη απέναντι στην Κτίση. Σχόλια στο Πατριαρχικό Μήνυμα 2025 για την Ημέρα Προσευχής υπέρ του Περιβάλλοντος

Του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Με την είσοδο του νέου εκκλησιαστικού έτους 2025-26, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε εκ του αειλαμπούς Φαναρίου το καθιερωμένο Πατριαρχικό Μήνυμα για την Ημέρα Προσευχής υπέρ της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Πρόκειται για έναν λόγο με υψηλό θεολογικό περιεχόμενο και πνευματική βαρύτητα, ο οποίος υπενθυμίζει την ευθύνη των χριστιανών απέναντι στη δημιουργία, ως αναπόσπαστου μέρους της πίστης και της ορθοδοξίας ως ορθοπραξίας.

Faith as Responsibility toward Creation. Reflections on the Patriarchal Message for the Day of Prayer for the Protection of the Environment (2025)

by Rev. Fr. Panagiotis Kapodistrias

At the outset of the 2025–2026 ecclesiastical year, His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew issued, from the ever-radiant Phanar, his annual Patriarchal Message for the Day of Prayer for the Protection of the Environment. This message, steeped in theological insight and spiritual gravity, reaffirms the responsibility entrusted to all Christians with regard to creation—an essential dimension of faith and an expression of Orthodoxy as right action.

27.8.25

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για την ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος (1.9.2025)

† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 

ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ 

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *

Patriarchal Message for the Beginning of the Ecclesiastical Year and the Solemn Day of Prayers for Natural Environment (September 1, 2025)

† Bartholomew

By the Mercy of God

Archbishop of Constantinople, New Rome, and Ecumenical Patriarch

Grace, Peace, and Mercy unto the Plenitude of the Church

From the Fashioner of All Creation

Our Lord and God and Savior Jesus Christ

* * *

4.6.25

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5.6.2025)


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως πράττει κάθε χρόνο, απέστειλε και εφέτος το κάτωθι μήνυμά του, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

29.1.25

Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης”


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου, όπου τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Σεβ. κ. Pascal Delannoy. Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε για την εγκάρδια και τιμητική υποδοχή.

7.1.25

Οικολογία και Θεοφάνια: Σύνθεση πνευματικότητας και οικουμενικής ευθύνης

Η εορτή των Θεοφανίων κατέχει δεσπόζουσα θέση στο λειτουργικό και πνευματικό βίωμα της Χριστιανικής Ορθοδοξίας. Η μνήμη της φανερώσεως της Αγίας Τριάδος κατά τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό αποτελεί σημείο καμπής, όχι μόνον στην ιστορία της σωτηρίας, αλλά και στην κατανόηση του ανθρώπου ως φορέα ηθικής ευθύνης έναντι της δημιουργίας. Η εορτή αυτή δεν είναι απλώς θρησκευτικό γεγονός, αλλά δύναται να προσλάβει οικολογικό περιεχόμενο, καθιστώντας την αφορμή για έναν εσωτερικό στοχασμό σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου προς τη φύση και την οφειλή του να την προστατεύει.

Η φύση, στην ορθόδοξη θεολογία, δεν λογίζεται απλώς ως αντικείμενο χρήσεως ή εκμεταλλεύσεως, αλλά ως έμψυχη και ιερή δημιουργία. Το νερό, ως στοιχείο κεντρικής σημασίας στην τελετουργία των Θεοφανίων, αποκτά διττή διάσταση: λειτουργεί αφενός ως υλικό σημείο του εξαγνισμού και αφετέρου ως υπόμνηση της ευθύνης του ανθρώπου να διατηρεί αμόλυντη την πηγή της ζωής.