Γράφει ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης
[Από το Περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη, τεύχος 466, Απρίλιος 2007, σ. 117]
Ο πρωτοπρεσβύτερος, Παναγιώτης Καποδίστριας (γενν. 1961) αποτελεί μια άξια προσοχής περίπτωση στο χώρο των Γραμμάτων, που καλλιεργούνται στην περιφέρεια. Παραγωγικότατος και με πολλά ενδιαφέροντα, εκτός από κατ’ εξοχήν ποιητής, με επτά ποιητικές συλλογές, βραβευμένος το 2004 από την Ακαδημία Αθηνών, ασχολείται με την ιστορική, τη λαογραφική έρευνα και τον δοκιμιακό λόγο. Στο πλαίσιο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του, διδάσκει και στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Παράρτημα Ζακύνθου), το μάθημα επιλογής Θρησκεία και Περιβάλλον.
Το πρόσφατο βιβλίο του υπό τον τίτλο Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος περιλαμβάνει μια συναγωγή παλαιότερων και νεότερων δοκιμίων του που αφορούν τη θεολογική οικολογία, ένα σύντομο χρονικό της επίσκεψης στη Ζάκυνθο το 2003 του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄, γνωστού για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ο οποίος συμβάλλει στην έκδοση με έναν επιστολικό πρόλογο, και ένα πολύ φροντισμένο παράρτημα στο τέλος, όπου εκτός ενός μικρού αλλά χαρακτηριστικού ανθολογίου εκκλησιαστικών κειμένων για το περιβάλλον, παραθέτει ένα άξιο προσοχής κατάλογο των ειδικών Ακολουθιών και Ευχών για τον Εξαγιασμό της ύλης.
Τον Μάιο του 1992 στην Ουάσιγκτον η συνάντηση κορυφαίων οικολογούντων επιστημόνων με πολλούς θρησκευτικούς υπεύθυνους, κατέληξε σε μια «Συλλογική έκκληση Επιστήμης και Θρησκείας για το Περιβάλλον». Παρατηρείται επίσης ένας γόνιμος περιβαλλοντολογικός προβληματισμός από θεολογικής πλευράς, ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία με τα οργανωμένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Διεθνή Οικολογικά Συμπόσια. Απαιτείται συστράτευση υπέρ του κοινού σκοπού, απαιτείται η δημιουργία μιας αμφίδρομης και αδιατύπωτης σχέσης μεταξύ θεολογούντων και οικολογούντων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αξιόλογο βιβλίο του π. Καποδίστρια, από τη ραγδαία υποβαθμιζόμενη περιβαλλοντολογικά Ζάκυνθο, δεν θα καταστεί μόνο ένα χρήσιμο βοήθημα των φοιτητών του, αλλά θα λάβει και ξεχωριστή θέση στη διαρκώς αυξανόμενη σχετική βιβλιογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου