© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

30.7.07

Ένα σημαντικό δίτομο έργο για τις "Υδάτινες σχέσεις"

Μια σπουδαία στιγμή της εν γένει προβληματικής για το αγαθό εν ανεπαρκεία που ονομάζουμε ΝΕΡΟ, αποτελεί το δίτομο έργο ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, που επιμελήθηκε ο Κώστας Σουέρεφ και κυκλοφόρησε, ο μεν πρώτος τόμος το 2000 (Το νερό ως πηγή ζωής κατά την αρχαιότητα), ο δε δεύτερος το 2003 (Το νερό ως πηγή ζωής και έμπνευσης) από τις Εκδόσεις University Studio Press της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτή την προσπάθεια, στην έκθεση "Εμπνεύσεις του Νερού" και στη σχετική Ημερίδα που προηγήθηκαν, συνεργάστηκε με τον δικό του ποιητικό τρόπο ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
Αντιγράφουμε τα κατατοπιστικά σημειώματα από τα οπισθόφυλλα των εκδόσεων:

1

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει: α) τη συμβολή ειδικών επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης και λειτουργίας του νερού κατά την αρχαιότητα, β) ένα εικονογραφημένο λεύκωμα με υδάτινες παρουσίες από διαφορετικούς τόπους και χρόνους.
Η έκδοση σκοπεύει να φέρει το αναγνωστικό κοινό κοντά σε ζητήματα για τα νοήματα του γλυκού νερού και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με αυτό στον αρχαίο κόσμο. Παράλληλα, με το ενσωματωμένο στον τόμο λεύκωμα προτείνονται εκδοχές της αισθητικής και ευρύτερα ιδεολογικής αξιοποίησης του νερού σε ποικίλους καιρούς και χώρους, με όχημα περιπλάνησης την εικόνα.
Το "αθάνατο νερό" συνιστά το κεντρικό θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ελλάδα για το 1999 και το 2000.
Το ΝΕΡΟ, πλανητική φυσική δύναμη, οικουμενικό αγαθό, διεθνής οικονομικός και πολιτικός παράγοντας, πρωταγωνιστεί στα οράματα ειρήνης των κοινωνιών και στις παγκόσμιες διασκέψεις για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κρίσιμων προβλημάτων.

2

Ο τόμος "Υδάτινες Σχέσεις 2" αποτελεί τον καρπό συνεργασίας ανάμεσα στους αρχαιολόγους Αστέριο Λιούτα και Ευάγγελο Α. Παπαθανασίου, τη φιλόλογο Δήμητρα Μήττα, τους αρχιτέκτονες Αναστασία Π. Βαλαβανίδου και Όλγα Δεληγιάννη, την επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρελλά, τον ζωγράφο Λάζαρο Σπύρου και τους ποιητές Ορέστη Αλεξάκη και π. Παναγιώτη Καποδίστρια.
Η έκδοση έχει στόχο να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη διαχρονική σημασία του νερού και την πλανητική ανάγκη περαιτέρω εκτίμησής του. Με το περιεχόμενο έξι επιστημονικών κειμένων, μιας εικαστικής παρέμβασης και του υλικού μιας έκθεσης επιχειρείται να παραμείνουν ζωντανοί και να διευρυνθούν:
α) οι διάλογοι για το αρχαίο και το νέο,
β) ο επαναπροσδιορισμός της θέσης μας απέναντι στο υγρό στοιχείο,
γ) η αναγνώριση όψεων της συλλογικής μνήμης σε σχέση με το νερό και
δ) η ανάδειξη της καθημερινότητας του ύδατος σε κυρίαρχο ενδιαφέρον για τη διαχείρισή του και για τη γοητεία της έμπνευσης που αυτό προκαλεί.
Το πολυτιμότατο αγαθό του Νερού απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για να τύχει οικουμενικής προστασίας και για να παραμείνει προσβάσιμο από τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails