© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

29.8.07

Βαθύτατο οικολογικό τραύμα υπέστη ο κατακαημένος Μοριάς

Ζήσαμε και ζούμε ημέρες βιβλικής Καταστροφής. Ο πανέμορφος και υπερήφανος Μοριάς, απάτητος εν πολλοίς, λεηλατήθηκε πια. Δεν είναι πια αυτός που ήταν μέχρι πριν από μια εβδομάδα. Πρόκειται τώρα για ένα καπνισμένο, σεληνιακό τοπίο, βιώνοντας μιανξ αποτρόπαιη κατάσταση, η οποία δεν είχε συμβεί ποτέ στη μακραίωνη ιστορική διαδρομή.
Πέρ' απ' όλα τ' άλλα (τα καθόλου ευκαταφρόνητα βέβαια), μέγιστο πρόβλημα αναφαίνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση, την οποίαν υπέστη το οικοσύστημα της Μεσογείου, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αξίζει ν' αντιγράψουμε, χάριν των αναγνωστών μας, ένα σχετικό ευσύνοπτο άρθρο από την χθεσινή Ελευθεροτυπία.

Τέτοια καταστροφή μόνο ο Ιμπραήμ

«Από την εποχή του Ιμπραήμ, που άφησε πίσω του τον "κατακαημένο Μοριά", είχε να δει τέτοια καταστροφή η Πελοπόννησος. Οι εικόνες δείχνουν κόλαση», σύμφωνα με τον ερευνητή της χλωρίδας Κ. Σφήκα, επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. «Χάθηκαν μοναδικά τοπία, όπως το δάσος του Καϊάφα», επισημαίνει και προσθέτει ότι μπορεί ορισμένες περιοχές, όπως ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας, να είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA, αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια δεν υπάρχει ούτε ένα εθνικό πάρκο παρ' όλο που έχουν υποβληθεί από χρόνια τα σχετικά αιτήματα.

Προστατευόμενες χωρίς... χρήμα

«Αλλά και οι προστατευόμενες περιοχές δεν έχουν ουσιαστική υποστήριξη και τελικά είναι ένας κατάλογος χωρίς πραγματική ισχύ», παρατηρεί και αναφέρει ότι οι φορείς διαχείρισης, που είχαν συγκροτηθεί το 2003, ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν για να κάνουν έργο. «Με 1-2 εξαιρέσεις, τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους», τονίζει.
Δίνει έμφαση στα μοναδικά οικοσυστήματα που χάθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη στην τοπική οικονομία, αφού προσφέρουν στη γεωργία και κυρίως στον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια είχε δοθεί έμφαση στον οικοτουρισμό, αλλά οι φωτιές οδηγούν πλέον σε ματαίωση προγραμματισμένες επισκέψεις.
Μετά από δεκαετίες

«Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποκατασταθούν τα καμένα», μας λέει. Αναφέρει χαρακτηριστικά τους ελαιώνες. Οπου δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς, μπορεί ο βασικός κορμός να ξαναπετάξει, αλλά η παραγωγή θα επανέλθει μετά από μια δεκαετία. Ο ίδιος χρόνος θα απαιτηθεί και στις θαμνώδεις περιοχές, αλλά το κυρίως δάσος θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια, που κυμαίνονται από 50 για τα πεύκα ώς και τα 100 για την ελάτη.

«Πέρασε η στιγμή για λόγια θλίψης, ήρθε η ώρα για ανάληψη δράσης», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, την απόσυρση της πρότασης για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά τα δάση, την ταχύτατη προώθηση του δασολογίου και την κατάργηση της δυνατότητας νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δάση. Μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους των ελληνικών δασών, η Εταιρεία ζητά την εφαρμογή νέων μέτρων για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails