© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

29.1.08

Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, Περί της Παγκοσμίου Ημέρας Περιβάλλοντος (5.6.2007)

Η διεθνής κοινότητα όρισε να εορτάζεται κάθε χρόνο η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, θεωρώντας ότι η προστασία της Δημιουργίας του Θεού αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για την ανθρωπότητα και αποσκοπώντας αφ’ ενός μεν στην ευαισθητοποίηση, αφ’ ετέρου δε στην επιτακτική ανάγκη της συνεργασίας όλων, για τη σωτηρία και διατήρηση του πλανήτη μας. Τα επιστημονικά δεδομένα για το μέλλον της Δημιουργίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Όπως επισήμαναν οι ειδικοί επιστήμονες κατά τη Διακυβερνητική διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές αλλαγές, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον περασμένο Φεβρουάριο, η συνεχής αύξηση ποσοτήτων των αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα, θα προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τουλάχιστον κατά 2ο C μέχρι το τέλος του 21ου αι., με καταστροφικά αποτελέσματα. Λιώσιμο των παγετώνων, μείωση των ποσοτήτων του πόσιμου ύδατος, αύξηση της στάθμης του νερού της θάλασσας έτσι ώστε στις παράκτιες ζώνες πόλεις και οικοσυστήματα να καταστραφούν, ακραία σε ένταση καιρικά φαινόμενα – πλημμύρες, τυφώνες αλλά και συχνούς καύσωνες και άλλα. Αυτά τα δεδομένα μπορούμε να φανταστούμε τι αντίκτυπο θα έχουν στις επόμενες γενιές.

Ο Δημιουργός Θεός σαν έκφραση της σοφίας και της αγάπης Του, δημιούργησε ένα κόσμο κάλλους και αρμονίας. Στο κέντρο της δημιουργίας τοποθέτησε τον άνθρωπο, προικίζοντάς τον με αθάνατη ψυχή, λογικό και ελευθερία βουλήσεως, χαρίσματα που τον κάνουν κατ’ εικόνα Του.

Μας εμπιστεύθηκε και την εντολή: «εργάζεσθαι και φυλάττειν…», καλώντας μας να συνεργαστούμε μαζί Του στη διαχείριση της Δημιουργίας, για τη διαφύλαξή της με ευλάβεια και σοφία, ώστε να πραγματώνουμε όλο και πληρέστερα το θεϊκό σκοπό της. Η προσπάθεια όμως αυτονόμησης του ανθρώπου και η ανυπακοή του στο θέλημα του Θεού είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της αρχικής αρμονίας της Δημιουργίας. Αν εξετάσουμε την περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα θα συμπεράνουμε ότι και σήμερα εξακολουθούμε να προδίδουμε την εντολή που μας έδωσε ο Θεός. Η υλιστική θεώρηση του κόσμου και η κατασπατάληση φυσικών πόρων, η ανθρώπινη απληστία και ο υπερκαταναλωτισμός συνιστούν πρωτογενή αίτια του οικολογικού ζητήματος.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικό και τεχνολογικό αλλά πρωτίστως ηθικό και πνευματικό. Μόνο με τη αναγνώριση εκ μέρους μας ότι δηλαδή ο κόσμος έχει δημιουργηθεί από το Θεό και ότι ο Θεός μας τον εμπιστεύθηκε να τον διαφυλάττουμε με σοφία και αγάπη, μπορούμε να διακρίνουμε μια αντικειμενική ηθική τάξη, μέσα στα πλαίσια της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε ένα κώδικα περιβαλλοντικής ηθικής. Ηθικών δηλαδή αξιών έναντι του εαυτού μας, έναντι των άλλων και έναντι της Δημιουργίας. Δεν θα μπορέσει ο άνθρωπος να σώσει τη φύση, αν δεν μετανοήσει, αν δεν επιστρέψει κοντά στο Θεό, παραιτούμενος από την προσπάθεια να «είναι ως θεός». Αν δεν χαλιναγωγήσει τις άπληστες ορέξεις του μέσα από τις αρχές της απλότητας, της άσκησης και της εγκράτειας, του ενδιαφέροντος για τον άλλον, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας, όπως έπραξαν οι άγιοι της εκκλησίας μας.

Το Ιδρυμα Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επιθυμώντας να συμβάλει στην προώθηση και υλοποίηση δράσεων προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας ενός περιβαλλοντικού ήθους και της συναίσθησης της ευθύνης του κάθε ανθρώπου για την προστασία του περιβάλλοντος, ίδρυσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης. Σ’ αυτό με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και ειδικών επιστημόνων, η Εκκλησία ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται μαθητές σχολείων, εκπαιδευτικούς, στελέχη του νεανικού εκκλησιαστικού έργου, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια για ενηλίκους, ημερίδες κατάρτισης, συνέδρια εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και άλλες δράσεις, σύμφωνα με τις αρχές και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Πίστης.

Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά έντονο το αίτημα αλλαγής του τρόπου ζωής μας, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τις αρχές της Ορθοδόξου πίστεώς μας, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας τον κόσμο όπως μας τον χάρισε ο Δημιουργός μας.

3 σχόλια:

Menelaos Gkikas είπε...

Καλησπέρα! Πρώτη φορά γράφω σε αυτό το μπλογκ, πολύ ωραίο μου φαίνεται! Στο περιβάλλον θα έλεγα, φυτικό και ζωϊκό βασίλειο, παράλληλα με την ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό η σύνδεση με τη θεολογία οφείλεται στο οικοσύστημα και στην οικολογική αλυσίδα. Ακόμα πιο έντονη σύνδεση γίνεται με βάση τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες. Εμένα πάντως μου έχει κολλήσει το herbal!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μενέλαε, Καλημέρα!

Καλώς μάς ήρθες. Ίσως έχουμε συνυπάρξει στη Δοκησίσοφη. Εδώ είναι το δευτερεύον Ιστολόγιό μας περί Θρησκείας και Περιβάλλον τος. Το κεντρικό μας βρίσκεται στη διεύθυνση pakapodistrias.blogspot.com
υπό τον τίτλο:
Στον ίσκιο του Ήσκιου.

Menelaos Gkikas είπε...

Π.Κ. οι δύο σκιές είναι πανέξυπνες!!

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails