© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (340) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (42) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (54) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (260) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

21.3.08

Ο Μέγας Βασίλειος για το οικολογικό πρόβλημα

Τι να πω και τι να αποσιωπήσω;

Μέσα στους πλούσιους θησαυ­ρούς της κτίσης είναι αδύνατο να βρεις τον ακριβότερο και θα ήταν μεγάλο λάθος να παραμερίσεις οτιδήποτε... Την ποικιλία τους ποιος μπορεί να την παρουσιάσει, τα σχήματα, τα χρώματα, τη γεύση των χυμών τους, τη χρη­σιμότητα τους; Πώς μερικά ο ήλιος τα ωριμάζει γυμνά και άλλα μεστώνουν προστατευμένα από φύλλα; Τίποτα δεν είναι αναίτιο, τίποτα δεν έγινε τυχαία. Όλα έχουν ένα σοφό μυστικό...

Η γη, αρχίζοντας από τη βλάστηση, πιστή στους νόμους του δημιουργού, αφού πέρασε όλα τα στάδια της αύξη­σης, έδωσε τα πανέμορφα και τέλεια άνθη. Να! Απέραντα λιβάδια γεμάτα λουλούδια και γόνιμες πεδιάδες, που κυματίζουν από τα γεννήματα των καρπών και η κίνηση από τα στάχυα θυμίζει τη θάλασσα με τα κύματα της...

Ούτε και η καταδίκη των ανθρώπων εμπόδισε την ευφορία της γης. Γιατί όλα αυτά προηγούνται από την αμαρτία, που έγινε η αιτία να τρώμε το ψωμί μας με τον ιδρώτα του προσώπου μας.(Ομιλίαι εις την εξαήμερον, Β.Ε.Π.Ε.Σ. 51, σ. 252, 230, 226-227).Δείτε, λοιπόν, πώς οι δικές μας αμαρτίες άλλαξαν και τη φύση, ακόμη και το κλίμα έγινε εχθρι­κό. Ο Χειμώνας δεν είναι υγρός και ξερός, αλλά γεμάτος παγωνιά και χωρίς χιόνια και βροχές. Η Άνοιξη έχει ζέστη, όχι όμως τις απαιτούμενες βροχές. Η ζέστη και το κρύο ξεπέρασαν τα φυ­σιολογικά όρια και βλάπτουν θανάσιμα τους ανθρώπους.

Ποια είναι, λοιπόν, η αιτία αυτής της αταξίας και αναστάτωσης; Από πού προέρχονται τα καινοφανή αυτά φαινόμενα; Ως μυαλωμένοι άνθρωποι ας ερευνήσουμε. Μήπως ο κυβερνήτης τον κόσμου δεν υπάρχει; Μήπως ο αριστοτέχνης Θεός λησμόνησε την Πρόνοια Του;...

Σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Αντίθετα, είναι ολοφάνερες οι αιτίες τους. Αν και κερδίζουμε, δε δίνουμε τίποτα σε κανέναν. Αν και επαινούμε τις ευεργεσίες, τις στερούμε από αυτούς που τις χρειάζονται. Αν και ελευθε­ρωθήκαμε, είμαστε άσπλαχνοι απέναντι στους δούλους. Όταν πεινάμε, τρώμε, αλλά περιφρο­νούμε το φτωχό. Αν και ο Θεός είναι πλούσιος χορηγός, είμαστε σφιχτοχέρηδες και αδιάφοροι στις ανάγκες των φτωχών... Οι αποθήκες μας είναι γεμάτες από αγαθά, αλλά δεν ελεούμε αυτόν που στενάζει από τη δυστυχία. Γι' αυτό και η δίκαιη κρίση μας απειλεί. Γι' αυτό και ο Θεός δεν ανοίγει το χέρι Του. Εμείς αποκλείσαμε την αγάπη προς τον διπλανό μας ως αδελφό μας. Γι' αυτό και τα χωράφια μας είναι ξερά, γιατί πάγωσε η αγάπη ανάμεσα μας.

(Ομιλία εν λιμώ και αυχμώ, Β.Ε.Π.Ε.Σ. 54, σελ. 78, 79).


3 σχόλια:

Menelaos Gkikas είπε...

Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση γνωρίζοντας ότι μια μέρα θα λογοδοτήσει για αυτή. Δεν εκδικείται η φύση τους ανθρώπους, οι άνθρωποι έχουν οργώσει τη φύση. Έχουν στα χέρια τους εργαλεία των οποίων τα αποτελέσματα δεν γνωρίζουν και έτσι μένουν μετά να κάνουν εικασίες για το Θεό και το περιβάλλον. Χωρίς να τοποθετούν μέσα στην οικολογική αλυσίδα πρώτα απόλα τη δική τους παρουσία. Χάθηκε ο ξενοδόχος!

dokisisofi είπε...

Ti tha elege o Agios Vasileios an akouge oti kathe xrono ston Kanada dolofonountai en psyxrw 250.000 neogennhtes fwkies?
Tha sinexize na mila gia agaph ?

P. Kapodistrias είπε...

Αγάπη πάντα και πάνω απ' όλα! Κι όποιος χωράει!!!

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails