© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

19.8.09

300.000 χοίροι θύματα της "γρίπης των χοίρων" στην Αίγυπτο

Γράφει ο Roni Bou Saba

Η πανδημία της γρίπης των χοίρων μάς έχει αναστατώσει όλους ήδη από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε και μας κρατάει σε εγρήγορση και ετοιμότητα για το επόμενο διάστημα. Οι επιπτώσεις της στην ζωή μας είναι μέχρι στιγμής πολλές, κάποιες φορές αναμενόμενες, μα κάποιες φορές όμως σουρεαλιστικές, όπως θα αναφέρω σε λίγο, πάντως αμέτρητες!

Τον περασμένο Απρίλιο, στην Αίγυπτο πήρε η Κυβέρνηση απόφαση να σφαγούν όλα τα γουρούνια της Αιγύπτου ως προληπτική κίνηση για την αποφυγή της γρίπης των χοίρων! Ο αριθμός των χοίρων στην Αίγυπτο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 300 χιλιάδες γουρούνια. Αυτή η απόφαση λοιπόν, εννοείται, ότι δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, τα γουρούνια δεν μεταδίδουν στους ανθρώπους τη γρίπη τους αυτή, ούτε όταν τρώει ένας άνθρωπος κρέας από άρρωστο με γρίπη χοίρο, αρκεί όμως να είναι καλά μαγειρεμένο. Τέτοια κίνηση -απ’ ό,τι ξέρω- δεν την έκανε άλλη χώρα. Μάλιστα, μετά από τις διεθνείς αντιδράσεις η Αίγυπτος αναγκάστηκε να αλλάξει το επιχείρημα της πρόληψης προστρέχοντας στο επιχείρημα της ανθυγιεινούς εκτροφής των χοίρων στην Αίγυπτο! Πράγμα που με οδηγεί να αναρωτηθώ, αν όντως δεν υπάρχει ούτε ένας εκτροφέας χοίρων που τηρεί τους κανόνες υγιεινής που απαιτούνται στην εκτροφή αυτή.

Το ζήτημα έχει, όπως φαίνεται και από την πρώτη ματιά, πολλές παραμέτρους. Η πρώτη και πιο έντονη είναι ο διωγμός των Χριστιανών. Αυτοί είναι οι κατ’ εξοχήν εκτροφείς των χοίρων στην Αίγυπτο και ζουν από αυτή την δουλειά. Θεώρησαν οι ίδιοι λοιπόν, ότι με την κίνηση της Κυβέρνησης αυτή διώκονται. Επί του θέματος ακούσαμε πολλές διαμαρτυρίες, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, ώστε να αποτραπεί η στόχευση των χριστιανών της Αιγύπτου. Επίσης η Ορθόδοξη Κοπτική Εκκλησία δήλωσε, για ευνόητους λόγους, και μετά από εκκλήσεις των πιστών, ότι το θέμα αφορά στην Κυβέρνηση και συνεπώς δεν ανακατεύεται. Από την άλλη όμως δεν επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να σφάξει τα γουρούνια που εκτρέφονται στα Μοναστήρια! Για την ιστορία αναφέρω, ότι διαμαρτυρήθηκε η Brigitee Bardot με επιστολή στον Πρόεδρο Μουμπάρακ και δεν μίλησε η Εκκλησία. Το θέμα συνδέεται κατά την γνώμη μου με την επιλογή του Αιγύπτιου Προέδρου να αρέσει στους Ισλαμιστές, για να κληροδοτήσει την προεδρία στον υιό του χωρίς αντιδράσεις. Οι πιο ακραίοι όμως Ισλαμιστές, γνωστοί ως "Αδελφοί Μουσουλμάνοι", μάλλον δεν θα δεχτούν αυτό το αντάλλαγμα, αν και αποτελεί ένα από τα σχέδιά τους, δηλαδή να μην εκτρέφονται γουρούνια σε ισλαμική χώρα.

Μια άλλη παράμετρος συνδέεται και με το περιεχόμενο του ιστολογίου τούτου και είναι άκρως περιβαλλοντική. Αποτελείται από την κακοποίηση των ζώων από την μία και από την άλλη από τη καταστροφή μιας σημαντικής πηγής ανακύκλωσης. 300 χιλιάδες λοιπόν ζώα κακοποιήθηκαν όπως δείχνει για λίγο το βιντεάκι κι εντέλει σφάχτηκαν και δεν ξέρω τι απέγιναν μετά και τι προβλήματα δημιούργησαν τα απόβλητα. Διευκρινίζω, ότι δεν μιλώ ως χορτοφάγος που δεν είμαι, αλλά δεν επιτρέπεται η κακοποίηση των ζώων και δη η σφαγή των ζώων γιατί έτσι αποφάσισε κάποιος. Επιπλέον πληροφορίες ανέφεραν, ότι οι σφαγείς σκότωναν τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά και τα μικρά τα χτυπούσαν και τα άφηναν να αιμορραγούν και να πεθαίνουν μόνα τους. Η άλλη πτυχή της περιβαλλοντικής παραμέτρου είναι, ότι η πλειοψηφία των εκτροφέων των χοίρων στο Κάιρο τυγχάνει να είναι σκουπιδιαραίοι και να ασχολούνται κυρίως με το χωρισμό των σκουπιδιών σε οργανικά και μη, όπου τα οργανικά πηγαίνουν στα γουρούνια ως τροφή. Έτσι επιτυγχάνονται δυο στόχοι: ο ένας είναι αυτοί οι φτωχοί να ταΐσουν τα ζώα τους και από την άλλη να συμβάλουν στην ανακύκλωση.

Όλα αυτά δείχνουν την τραγικότητα της κατάστασης ανθρωπιστικώς και περιβαλλοντικώς. Κλείνω με τα λόγια του Αιγύπτιου αρθρογράφου Σαλάμα Αχμάντ Σαλάμα, ότι η απόφαση της Κυβέρνησης πηγάζει «από την βλακεία του ανθρώπου και όχι από την γρίπη των χοίρων»...

7 σχόλια:

Alypios είπε...

Αν και "Αλύπιος", όπως υπογράφω, λυπήθηκα πολύ για όλη αυτή την αποθέωση της βλακείς, η οποία, εάν παρέμενε βλακεία, θα ήταν ανεκτή. Έγινε όμως έγλημα ασυγχώρητο...

panagiotisandriopoulos είπε...

Θαυμάσια τα γράφει ο Roni Βου Saba και η παράνοια της απόφασης της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης μου θυμίζει - κατ' αναλογίαν βέβαια - την σχιζοφρενή απόφαση της δικής μας Κυβέρνησης να εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό!

Ρωτώ, αν ξέρει κανείς να μου απαντήσει: Άλλη Κυβέρνηση στον κόσμο έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο;

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Τί παράξενο!
Απο χθες έχει που μ απασχολεί έντονα η ..απύθμενη βλακεία,!!!
Και εδώ πρόκειται για ..αποθέωση της βλακείας! Τουλάχιστον..
Ακόμη και η σκοπιμότητα, έως και το πιο βαθύ υπόγειο..είναι ανεγκέφαλη σκοπιμότητα!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αφού αφήσαμε τις τύχες μας σε ..ακατοίκητα κεφάλια..!
Τί άλλο θα γινότανε!
Ποιός μπορεί να παλέψει με την ηλιθιότητα;

Κατερίνα Δεμέτη είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Lana Kantiani Theod. (Usa) είπε...

Πολλές Καλημέρες και η ευχή πάντα να πάνε όλα καλά.

Σχετικά με την πανδημία της γρίπης, έχω να παρατηρήσω τον πανικό που επικρατεί στην Ελλάδα από τα μέσα ενημέρωσης ιδίως στην αρχή της νόσου. Οι εφημερίδες έδιναν μια εικόνα των περιστατικών που χρειάσθηκαν εντατική παρακολούθηση με κάθε λεπτομέρεια όπως διασωληνώσεις κ.τ.λ. Αυτό δεν βοηθά σε τίποτε, παρά μόνο να φέρει πανικό και Φόβο. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχε η ΓΡΙΠΗ τώρα μας επισκέπτεται πιο συχνά και ανάλογα με την άμυνα του οργανισμού, μας ταλαιπωρεί. Ξεκούραση, καθαριότητα, προσοχή στις αλλαγές του καιρού, και αυτό είναι όλο. Το διάσημο όνομά της είναι ΓΡΙΠΗ. Άλλο αν εμείς θέλουμε να της δώσουμε και πατρώνυμο «γρίπη των χοίρων»!!

Στο κείμενο διάβασα για την Αίγυπτο που αποφάσισε να σφάξει όλα τα γουρούνια της και έτσι μια και η αρρώστια προερχόταν από αυτά, να μην έχει πλέον πονοκέφαλο .... από ό,τι είδα στο video. Θα μου επιτρέψετε να μην συμφωνήσω σχετικά με την άποψη περί θρησκείας η οποία και εδώ (ήταν) ο ΔΑΚΤΥΛΟΣ για την θανάτωση των ζώων. Αν κάθε φορά, που συμβαίνει ένα γεγονός, πιστεύουμε σε αιτίες που ξεκίνησαν από θρησκευτικά κίνητρα, αυτό είναι λάθος, κατά την γνώμη μου!

Σωστή ήταν η απόφαση του ανθρώπου που γύρισε το video για να δούμε ΠΩΣ έτρεφαν τα γουρούνια!! Αυτό είναι αδιανόητο σε μια εποχή που μαστίζεται από κάθε είδους ασθένειες, επιδημικές ή όχι, να τρέφουν τα γουρούνια από ΣΑΠΙΕΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ, ΣΑΠΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ, ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΜΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (έστω και αν έχει γίνει ο διαχωρισμός) ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΑΜΠΙΝΕΔΕΣ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΩΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟ ΧΤΙΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Δεν είδα ποτίστρες ή ταΐστρες, δεν είδα καθαρό δάπεδο, που πατούσαν και ξάπλωναν τα ζώα για θηλασμό ή ξεκούραση, ούτε καν ένα μέρος που θα δροσίζονταν μέσα σε καθαρό νερό, όπως πολύ αρέσει στα γουρούνια. Απαράδεχτο. Για να μην το χαρακτηρίσω με άλλα λόγια.

Η άποψη ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου χρησιμοποίησε τα γουρούνια για να
«ανοίξει» εκλογικό δρόμο στον γιο του, την βρίσκω παρατραβηγμένη. Δηλαδή σκέπτομαι πως, αν δεν ήταν η ευκαιρία της γρίπης, δεν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα? Δεν το νομίζω! Αν στα μοναστήρια δεν επετράπη η δαμόκλειος σπάθη για τα γουρούνια κατά την άποψή μου είναι ότι αυτά είναι μόνο για τις ανάγκες των Μοναστηριών και δεν πωλούνται στην αγορά. Η άλλη άποψη είναι πως εκεί σίγουρα τα ΤΡΕΦΟΥΝ πολύ ποιο ΥΓΙΕΙΝΑ από ό,τι μας έδειξε το video που μόνο αποστροφή και αηδία προκάλεσε μπορεί σε μένα προσωπικά ισως, αλλά δεν το κρύβω !!

Για να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα και να λάβω θέση σε αυτό που διάβασα και είδα, έχω να πω τα εξής. Η σφαγή με πρωτόγονα μέσα των άτυχων ζώων από ανθρώπους που είχαν καταβληθεί από ΦΡΙΚΗ ίσως, πως κάθε γουρούνι έκρυβε τον ΘΑΝΑΤΟ για αυτούς, ήταν μια ανώριμη και χωρίς προηγούμενο ενέργεια από μεριά του Κράτους.

Κάθε Κράτος όπως και κάθε οικογένεια έχει τα προβλήματα για τα οποία προσπαθεί να κρατήσει ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ, έτσι και μια χώρα που το χοιρινό κρέας δεν τρώγεται από όλους, και όμως εκτρέφει γουρούνια!

Ας ευχηθούμε και να προσευχηθούμε, όχι για το είδος της τροφής του ανθρώπου, αλλά για αυτές τις ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ να είναι σταθερές με αποφυγή κάθε βίας σε όλον τον πλανήτη.
Αμήν.
Σας ευχαριστώ

Lana Kantiani Theod.(Usa)

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

είδα ότι οι φίλοι συναναγνώστες του ιστολογίου τούτου έδειξαν πολύ ενδιαφέρον γι' αυτό το λεπτό ζήτημα, αυτό σημαίνει ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι προτεραιότητα για πολλούς και αυτό σημαίνει ότι καλλιεργούμε μια "Περιβαλλοντική Ηθική"!
είδα επίσης ότι η κα LANA έθεσε πολλά σημαντικά θέματα για προβληματισμό, κάποια μπορώ να τις διασαφηνίσω από τις αναγνώσεις που έκανα πριν γράψω το κείμενο.
το θρησκευτικό κίνητρο 'ηταν ερμηνεία που έδωσσαν οι ίδιοι οι αιγύπτιοι που εκτρέφουν αυτά τα ζώα, οι δημοσιογράφοι και οι αρθρογράφοι, σε αραβικά και ξένα μέσα ενημέρωσης με βάση τα στοιχεία που έχουν. οι ζωοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν γραπτώς στην Κοπτική Εκκλησία, γι' αυτό το λόγο και έλαβαν την απάντηση που ανέφερα. ο Πρόεδρος και ο υπεύθυνος για το θέμα υπουργός πήραν την απόφαση με πρόφαση την γρίπη, μετά από διαμαρτυρίες από το Παγκόσμιο Οργανωση Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς που απέδειξαν το λάθος της απόφασης επικαλέσθηκε η Αίγυπτος το επιχείρημα της καθαριότητας που δεν προσέχεται στην εκτροφή των ζώων. εδώ αναρωτιέται κανείς εφ'όσον το ζήτημα έγινε περί καθαριότητος γιατί να σφαχτούν Όλα τα γουρούνια της Αιγύπτου; Όλοι οι ζωοτρόφοι αμελούν την καθαριότητα; Αυτό το βίντεο γυρίστηκε σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Κάιρου όπου αυτοί οι άνθρωποι λόγω φτώχειας δουλεύουν ως σκουπιδαραίοι. δεν είναι όλοι οι ζωοτρόφοι έτσι. και στο βίντεο μιλά ένας κύριος και λέγει τα εξής: εμείς δίνουμε φάρμακα και εμβόλια στα ζώα μας, πάρτε δείγματα να τα εξετάσετε και αν είναι άρρωστα πείτε μας να τα σφάξουμε Εμείς για το καλό της υγείας μας... (μεταγλωττίζεται και στα αγγλικά).
αυτά τα ζώα όπως λέγει και το βίντεο των σκουπιδαραίων πουλούνται, και απ' τα άρθρα που διάβασα σας λέω ότι πουλείται το κρέας τους και σε ξενοδοχεία του Κάιρου, το ίδιο κάνουν και οι μοναχοί τα πουλάνε. περί αηδίας δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω και εγώ!
για το εκλογικό δρόμο έχω να τονίσω ότι δεν γίνονται στην Αίγυπτο εκλογές από τότε που ανέλαβε ο νυν κύριος και ο γιόκας του θα πάρει την προεδρία κληρονομιά χωρίς εκλογές, μπορεί να φανεί παρατραβηγμένη γιατί την ανέφερα αποκομμένη από σειρά άλλων γεγονότων που κάνει ο Μουμπάρακ για να προσεγγίσει τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" (όνομα οργάνωσης), αλλά και πάλι δεν είναι ερμηνεία δική μου αλλά των περισσότερων αρθρογράφων και αναλητών, που την υιοθετώ και εγώ.
τέλος επιτρέψτε μου κα Lana να επαναλάβω την ευχή που είπατε ίσως με την επανάληψη να φτάσει πιο κοντά στου Θεού τ'αυτιά.
"Ας ευχηθούμε και να προσευχηθούμε, όχι για το είδος της τροφής του ανθρώπου, αλλά για αυτές τις ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ να είναι σταθερές με αποφυγή κάθε βίας σε όλον τον πλανήτη.
Αμήν."

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails