© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

28.11.09

Φύλαξη των Στροφάδων Νήσων από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΡΗ, Βιολόγου - Ορνιθολόγου


Aπό φέτος ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου υλοποιεί πρόγραμμα φύλαξης των Στροφάδων με τέσσερις κατάλληλα καταρτισμένους φύλακες, εξοπλισμένους με φουσκωτό σκάφος, οι οποίοι ανά δύο θα εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα μέχρι και το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα φύλαξης ενισχύθηκε φέτος τόσο από τις λιμενικές αρχές όσο και από ιδιωτικούς φύλακες της Μητρόπολης Ζακύνθου προκειμένου η φύλαξη των νησιών να είναι αυστηρά αποτελεσματική κατά την κρίσιμη περίοδο της Άνοιξης οπότε και στο παρελθόν πλωτά σκάφη με λαθροθήρες προσέγγιζαν από παντού τα Στροφάδια και προκαλούσαν μία άνευ προηγουμένου σφαγή μεταναστευτικών πουλιών (κυρίων τρυγονιών).

Τόσο η ΕΟΕ (μέσα από το πρόγραμμα των IBA caretakers) και το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τη συστηματική μελέτη και έρευνα τα τελευταία τρία χρόνια, όσο και η Μητρόπολη Ζακύνθου με τις πιέσεις που άσκησε προς όλους τους αρμόδιους φορείς, συνέδραμαν ουσιαστικά προκειμένου η φύλαξη από τις αρμόδιες αρχές να αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση της ευρύτερης περιοχής.

Απώτερος στόχος όλων μας είναι το φετινό πρόγραμμα φύλαξης να μην αποτελέσει μία φωτοβολίδα αλλά μία αναπόσπαστη δράση της συνολικής διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Λεζάντες φωτογραφιών:
Εικόνα 1. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, οι Λιμενικές Αρχές και οι ιδιωτικοί φύλακες της Μητρόπολης Ζακύνθου συνεργάστηκαν φέτος για την αποτελεσματική φύλαξη των νησιών από τη λαθροθηρία.
Εικόνα 2. Οι συστηματικές καταγραφές θαλασσοπουλιών αλλά και η μελέτη της μετανάστευσης στα Στροφάδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails