© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (337) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (53) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (257) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

7.6.11

2ο Διεθνές Συνέδριο για την Οικολογική Θεολογία και την Περιβαλλοντική Ηθική στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης διοργάνωσε το δεύτερο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική» στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος από 1 έως 5 Ιουνίου 2011. Στο συνέδριο αυτό, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνέπραξαν το πανευρωπαϊκό δίκτυο Planta Europa, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ο Δήμος Πλατανιά, η Μονή Χρυσοπηγής, καθώς και οικολογικοί οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι χριστιανικών Εκκλησιών, άλλων θρησκειών (Ισλάμ, Βουδισμός), περιβαλλοντικών οργανισμών και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ρωσία, κ.ά.).

Το συνέδριο συνέπεσε με τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη διεθνής διοργάνωση για θέματα οικολογίας (μετά από το ομόθεμο συνέδριο του 2008 και εκείνο για τη «Διατήρηση και Ορθή χρήση της Βιοποικιλότητας» του 2010-τα πρακτικά τους έχουν εκδοθεί και δύναται κανείς να τα προμηθευτεί από την Ορθόδοξο Ακαδημία) που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός.

Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε κατά την τελετή έναρξης ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Πρόεδρος της ΟΑΚ και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο συνέδριο, ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες και εξέφρασε «τήν εὐχήν ὅπως τό ἀρχόμενον Συνέδριον ἀποτελέσῃ ἀφορμήν καρποφόρου ἀνταλλαγῆς ἀπόψεων ὑπό τῶν συμμετεχόντων εἰς αὐτό φορέων καί συντελέσῃ εἰς ἔτι περισσοτέραν εὐαισθητοποίησιν τῆς συγχρόνου κοινωνίας διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος, τήν στροφήν εἰς βίον ἁπλούστερον καί λιτότερον καί τήν μείωσιν τῆς ἀλογίστου χρήσεως τῶν περιβαλλοντικῶν πηγῶν ἐνεργείας».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, τόσο στο χαιρετισμό του, όσο και στην εισήγησή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τους άξονες της οικολογικής θεολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατέδειξε τις ηθικές της συνέπειες και εξέθεσε δια μακρόν τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος εξ αιτίας της περιβαλλοντικής του ευαισθησίας αποκαλείται και «Πράσινος Πατριάρχης» από τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ Δρ. Λουκάς Ανδριανός εισήγαγε τους συμμετέχοντες στην προβληματική του συνεδρίου, ανέλυσε τη στοχοθεσία του και τόνισε επιτακτικά την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Το πυκνό πρόγραμμα προέβλεπε 13 κύριες ομιλίες, 53 σύντομες εισηγήσεις, 5 παρουσιάσεις πόστερ, συζητήσεις και ποικίλες άλλες δράσεις.

Οι εισηγήσεις εκφωνήθηκαν στην αγγλικὴ γλώσσα και κάλυψαν τα ακόλουθα γνωστικά πεδία:

• Θεολογικές και θρησκειολογικές προσεγγίσεις του οικολογικού προβλήματος

• Κλιματική αλλαγή και δικαιοσύνη

• Βιοποικιλότητα

• Ύδατα, ωκεανοί και ενέργεια

• Προσεγγίσεις από την οπτική της κοσμολογίας, της εξέλιξης και των επιστημών της ζωής και της γης

• Παγκόσμιοι οικολογικοί κίνδυνοι, βιώσιμη ανάπτυξη- περιπτωσιολογικές μελέτες.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι ηθικοπνευματικές ρίζες της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης (απληστία, κ.λπ.) και το μέγεθος της ευθύνης του ανθρώπου γι’ αυτήν. Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας της θεολογίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών για την υπέρβασή της και υπογραμμίστηκε η σκοπιμότητα της ενίσχυσης του διαθρησκειακού και διεπιστημονικού διαλόγου για ζητήματα οικολογίας, αλλά και η σημασία της ευαισθητοποίησης της νεολαίας, η συμβολή της οποίας τυγχάνει περισσότερο από απαραίτητη για την επίλυση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες φύτεψαν κρητικά φυτά στον νέο βοτανικό κήπο του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ.

Τις ίδιες ημέρες λειτουργούσε έκθεση Βιβλίου και Έργων Τέχνης με οικολογική θεματική, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης υπό την επιμέλεια των κ. Julia Jones και Rosemary John της οργάνωσης Flowers of Crete.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails