© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (337) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (53) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (257) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

19.6.12

HALKI SUMMIT / Παγκόσμια Ευθύνη και Περιβαλλοντική Αειφορία [φωτογραφίες]

 Ο Πατριαρχικός Φωτογράφος κ. Νικόλαος Μαγγίνας μάς αποστέλλει πλούσιο φωτορεπορτάζ από το Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο "Παγκόσμια Ευθύνη και περιβαλλοντική Αειφορία", που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο καταπράσινο νησί της Χάλκης, στην πολλά ομιλητική -αν και φιμωμένη- Θεολογική Σχολή, στον Λόφο της Ελπίδος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πανεπιστήμιο Southern New Hamphshire.

Την ίδια στιγμή μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην άλλη πλευρά του νησιού. Ο Ν. Μαγγίνας -επί ποδός και φωτομηχανής του πάντα- απαθανατίζει την τραγική ειρωνία: Οι ευαίσθητοι να συσκέπτονται υπέρ του Περιβάλλοντος και οι αναίσθητοι να κατακαίουν...

Το περιβάλλον πάντως της Χάλκης είναι το καταλληλότερο για συσκέψεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι πρωτοβουλίες του "Πράσινου Πατριάρχη" υπέρ των δικαίων της επαπειλούμενης από τις ληστρικές ορέξεις του ανθρώπου Κτίσης!



 Τους υψηλούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο ευγενέστατος Καθηγούμενος της Μονής Χάλκης και Καθηγητής ΑΠΘ Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος.

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως ευγενής αμφιτρύων, έθεσε τον δάκτυλο στους τύπους των ήλων. Κατέδειξε τον κύριο φταίχτη των οικολογικών εκτροπών, επιμένοντας ότι απαιτείται σεβασμός στην "καλή λίαν" θεία δημιουργία. 

 Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Amen.gr, που παρίσταται, ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, είπε«Η προσπάθειά μας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών ήταν η προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ομολογιών και θρησκειών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση αλλά και στις απαιτούμενες αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής που σχετίζονται με την οικολογική κρίση. Η Σύνοδος της Χάλκης είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς αυτό τον κρίσιμο διάλογο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε πραγματική ελπίδα για αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος απαιτεί ριζικό μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας. Η ταπεινή αυτή συγκέντρωση μας επιδιώκει να φέρει αυτή τη διάσταση της αλλαγής πιο σταθερά στο διεθνή διάλογο σχετικά με τη βιωσιμότητα».

 «Το συνέδριό μας πραγματοποιείται εν όψει του "Ρίο +20", της Διασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφορία. Πολλοί από εμάς έχουν δει τις θετικές αλλαγές κατά την τελευταία δεκαετία. Παρ' όλα αυτά, όλοι μας είμαστε βαθιά απογοητευμένοι με την πεισματική αντίσταση και την απροθυμία υιοθέτησης φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και πρακτικών. Επιτρέψτε μας να εκτιμήσουμε ότι ενδεχομένως ο λόγος γι’ αυτό το δισταγμό μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι είμαστε απρόθυμοι να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη και να επιδείξουμε διάθεση αυτοθυσίας. Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, αναφερόμαστε σε αυτή τη "διάσταση που απουσιάζει", ως άσκηση, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εγκράτεια και μετριοπάθεια, ή -ακόμη καλύτερα- απλότητα και λιτότητα. Η αλήθεια είναι ότι αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε απαίτηση για αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο. Ωστόσο, αγαπητοί φίλοι, αν δεν ζούμε πιο απλά, δεν μπορούμε να μάθουμε να μοιραζόμαστε. Και αν δεν μάθουμε να μοιραζόμαστε, τότε πώς μπορούμε να περιμένουμε να επιβιώσουμε; Αυτό μπορεί να είναι μια θεμελιώδης θρησκευτική και πνευματική αξία. Ωστόσο, είναι και μια θεμελιώδης ηθική και υπαρξιακή αρχή».

«Ο καθένας από εμάς καλείται να κάνει τη διάκριση μεταξύ του “τι θέλουμε” και “τι χρειαζόμαστε”, ή - το πιο σημαντικό – του “τι χρειάζεται ο κόσμος”. Η απληστία  υποβαθμίζει τον κόσμο σε μια επιβίωση του ισχυρότερου.  Ενώ γενναιοδωρία και ευγνωμοσύνη μετατρέπει τον κόσμο σε μια κοινότητα που μοιράζεται τα πάντα. Καλούμαστε ν’ ακολουθήσουμε το δρόμο της θυσίας - δεν είναι μια θυσία που είναι φθηνή, αλλά μια θυσία που κοστίζει», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι η θυσία είναι πρωτίστως ένα πνευματικό ζήτημα παρά οικονομικό.

«Η πραγματική κρίση δεν βρίσκεται στο περιβάλλον, αλλά στην ανθρώπινη καρδιά. Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται όχι έξω αλλά μέσα μας, όχι στο οικοσύστημα, αλλά στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Χωρίς μια επαναστατική αλλαγή μέσα μας, όλες οι προσπάθειες διατήρησης (σ.σ. του περιβάλλοντος) θα παραμένουν  ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Southern New Hamphshire κ. LeBlanc χαιρέτησε την ομήγυρη!

 Ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωάννης Χρυσαυγής, διαπραγματεύτηκε, ενώπιον των επισήμων, το θέμα: Where We Are Today?




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails