© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (337) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (53) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (257) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

4.9.12

Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης: "Ελπίζουμε ο πόθος για καλύτερο περιβάλλον θα γενικευτεί και θα μετατραπεί σε επιστημονική πρόταση και σε νομοθετική εντολή"


Το Πολυτεχνείο Κρήτης αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα του Ιδρύματος τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄, τιμώντας το πολυσχιδές κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο. 

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, σύμφωνα με το προαναγγελθέν Πρόγραμμα Εκδήλωσης, ως εξής: 

α. Είσοδος Παναγιότατου, Πρυτανικών Αρχών και Προέδρων Τμημάτων. 
β. Έναρξη τελετής. 
γ. Προσφώνηση του Πρύτανη Ιωάννη Α. Φίλη. 
δ. Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
ε. Ανάγνωση του ψηφίσματος της Συγκλήτου από τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ιωάννη Σαριδάκη. 
στ. Ανάγνωση της αναγόρευσης από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Θεόδωρο Μαρκόπουλο. 
ζ. Ανάγνωση του διδακτορικού τίτλου από τον Πρύτανη Ιωάννη Α. Φίλη. 
η. Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο και επίδοση των τίτλων. 
θ. Αντιφώνηση του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. 
ι. Αποχώρηση Παναγιότατου, Πρυτανικών Αρχών και Προέδρων Τμημάτων.
κ. Λήξη τελετής.


Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταβάλλει για την προστασία του Περιβάλλοντος και επισήμανε την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης, χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται οι νόμοι του Θεού και της φύσης. 

 «Ο νόμος του Θεού δεν έρχεται σε αντίθεση με την τεχνολογική γνώση και ανάπτυξη, αλλά με την ανήθικο χρήση αυτής», τόνισε. Ο οικουμενικός πατριάρχης σημείωσε ακόμα την ανάγκη να γενικευτούν οι προσπάθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον. «Ελπίζουμε ο πόθος για καλύτερο περιβάλλον θα γενικευτεί και θα μετατραπεί σε επιστημονική πρόταση και σε νομοθετική εντολή. Ασφαλώς η διαπάλη αυτή, θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό ορισμένων υπερβολών της βαθειάς οικολογίας εις τρόπον ώστε το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος να έχει εύλογα και πρακτικώς εφαρμόσιμα όρια, να μην γίνεται, δηλαδή, εμπόδιο στην αναγκαία για την επί γης ζωή του ανθρώπου, η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον»

 Ακόμα όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο πόθος για οικολογικό περιβάλλον έχει αυξηθεί. Η επιστήμη έχει μελετήσει πολλά θέματα και έχει βρει αξιολόγους λύσεις. Οι αντιδράσεις των οικονομικώς θιγομένων από το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων συνεχίζονται. Ενίοτε έργα απαραίτητα και ωφέλιμα για τις τοπικές κοινωνίες, παρεμποδίζονται ως επιδρώντας δυσμενώς στο περιβάλλον, ενώ θα ήταν δυνατόν δια της λήψεως καταλλήλων μέτρων και τα έργα να επιτελεστούν και το περιβάλλον να προστατευθεί -να θιγεί σε ανεκτό βαθμό- ώστε συγκρινόμενου του γενικότερου οφέλους και της περιβαλλοντικής ζημίας εκ της εκτελέσεως του έργου να κριθεί ευλόγως ότι αμφότερα δύνανται να συνυπάρξουν». 

Τον οικουμενικό πατριάρχη προσφώνησε ο πρύτανης του Ιδρύματος Γιάννης Φίλης που τόνισε την ανάγκη ο άνθρωπος να υπογράψει ειρήνη με το περιβάλλον. «Η Γη δεν χρειάζεται προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ο άνθρωπος χρειάζεται σωστή και ηθική διαχείριση της συμπεριφοράς του έναντι του πλανήτη μας. Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας με στροφή σε στοιχειώδεις αλλά θεμελιώδεις πνευματικές αξίες, σεβασμό του συνανθρώπου και της διαφορετικότητας, υπογραφή ειρήνης με το περιβάλλον, ανθρώπινο, φυσικό, βιολογικό», είπε μεταξύ άλλων.

[Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails