© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (346) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (42) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (58) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (266) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Halki Summit 2024 (3) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

6.6.17

Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην εκδήλωση «Καθαρός Ασωπός»

6.6.2017
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος 
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 






































«Η ευθύνη μας για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ηθική ευθύνη προς τον Θεό και προς το σύνολο της ανθρώπινης κοινωνίας» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Καθαρός Ασωπός» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κλειστό γήπεδο Σχηματαρίου παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ παρέστησαν Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πολιτικοί, παράγοντες της περιοχής, κληρικοί και λαϊκοί.

Η εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος με σύνθημα «Ασωπός, από την ιδέα στην πράξη» πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Σχηματάρι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το περιβάλλον, σε πλανητικό επίπεδο. Και υπ' αυτή την έννοια η φετινή επέτειος της ημέρας του περιβάλλοντος πρέπει να μείνει ως επέτειος βαθιάς περίσκεψης». Σε άλλο σημείο επεσήμανε πως «η ορθοδοξία έχει μέσα στην ψυχή της τον άνθρωπο, είναι εκείνη η οποία από την φύση της είναι προορισμένη να υπερασπίζεται το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να ζήσει. Εκ Θεού προέρχεται ο άνθρωπος και χωρίς το Περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα η αποστολή του» σημειώνοντας πως «η προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως μετά τα βαρύτατα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της προκλητικής ανθρώπινης αδιαφορίας και της άναρχης παγκόσμιας ανάπτυξης, καθίσταται πλέον υπαρξιακό διακύβευμα για την ανθρωπότητα. Όλοι οι λαοί του πλανήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε χρέος ν' αντιμετωπίσουμε, όσο είναι ακόμη καιρός, τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί, όπως είπε, την ταλαιπωρημένη οικολογικώς αυτή περιοχή. Αναφέρθηκε στα συμπόσια και στη μέριμνα του Πατριαρχείου για την οικολογία και υπογράμμισε πως «η περιβαλλοντική κρίση του Ασωπού δείχνει την ευθύνη όλων μας και την αξία της επιστημονικής έρευνας». Μίλησε για την άρρηκτη και στενή σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης τονίζοντας πως «ο φυσικός κόσμος όπως κι ο άνθρωπος είναι του Θεού. Όλα τα μέρη της φύσεως είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα», ενώ έκανε λόγο για αναγκαιότητα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και επίλυση της κρίσης του Ασωπού.

«Η κρίση του Ασωπού αναδεικνύει την αξία της επιστημονικής έρευνας. Ο Ασωπός είναι ένας μικρόκοσμος της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης» τόνισε ο Πατριάρχης. Αναφέρθηκε, επίσης, στο «βαρύ οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο κόσμος μας στην γη» και κάλεσε όλους, πολιτεία και πολίτες να σταθούν «στην πρώτη γραμμή ως φύλακες του περιβάλλοντος. Καθαρός Ασωπός σημαίνει καθαρός κόσμος». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι «η ευθύνη μας για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ηθική ευθύνη προς τον Θεό και προς το σύνολο της ανθρώπινης κοινωνίας». 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «η εκδήλωση αυτή αποτελεί σταθμό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής». 

Επεσήμανε ότι «από θεολογική άποψη το οικολογικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πνευματικό, αφού η στάση του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον καθορίζεται από την όλη πνευματική του συγκρότηση. Η πτώση του ανθρώπου, με την έννοια που αποδίδει στον όρο η Βιβλική Θεολογία, είναι η πρωταρχική αιτία του οικολογικού προβλήματος. Ο Θεός Δημιουργός έθεσε τον άνθρωπο στον επίγειο παράδεισο ως «κορωνίδα της δημιουργίας» για να λειτουργεί ως «ιερέας της κτίσεως» με την εντολή να εργάζεται, να φυλάσσει και να εξωραΐζει τον υπέροχο κήπο της Εδέμ».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αν θέλουμε να είμαστε ολοκληρωμένοι και συνεπείς Χριστιανοί και υπεύθυνοι άνθρωποι οφείλουμε να εργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, να το προστατεύουμε, να μην το ρυπαίνουμε και να το καταστρέφουμε. Οφείλουμε να μεταδώσουμε στους νέους, στα παιδιά μας, την ευαισθησία και το αίσθημα ευθύνης για τον κόσμο που μας περιβάλλει, διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε σ’ ένα απέραντο σκουπιδότοπο και όχι στην "καλώς λίαν" κτίση που μας χάρισε ο Θεός». 

Μίλησε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτό του Ασωπού ποταμού και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπισή τους, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας όλων των ειδικών και υπευθύνων, «για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην εξυγίανση και αναβάθμιση της περιοχής». 

Για την κλιματική κρίση και για την ανάγκη μιας παγκόσμιας ισχυρής συμμαχίας μίλησε κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κι Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε ότι το έργο του Ασωπού είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για το περιβάλλον και την οικονομία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, για το ειδικό πρόγραμμα σχετικά με την δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας και των φορέων της Στερεάς Ελλάδας ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης. Σε εγκληματικές λογικές, απληστία για το κυνήγι του συμφέροντος αναφέρθηκε ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος φύτεψαν συμβολικά ένα δέντρο στον προαύλιο χώρο του γηπέδου, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν μαθητές δημοτικών και γυμνασίων για την έκθεσή τους σχετικά με το πώς βιώνουν το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με περιβαλλοντικές δράσεις και ψυχαγωγίας αλλά και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails