© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (346) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (42) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (58) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (266) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Halki Summit 2024 (3) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

29.9.18

Ο "Πράσινος Πατριάρχης" στη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης






Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, περιελάμβανε κατ' αρχήν τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου τελέστηκε Αγιασμός και προσευχητική στάση υπέρ προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Παρών ήταν και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος. 

Ως γνωστόν, ο Πατριάρχης του Γένους έχει εκπεφρασμένες πολυτρόπως οικολογικές ευαισθησίες κι εδώ τού δόθηκε ακόμη μια ευκαιρία να υπερασπισθεί και δι' αυτού του τρόπου τη Φύση. 

[Φωτογραφίες: Παναγιώτης Χρηστάκης]













«Η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της Κτίσεως» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη σχέση αγάπης και σεβασμού που οφείλει να έχει ο άνθρωπος προς τη φύση και το περιβάλλον, κατά την επίσκεψη του το πρωί τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης. 

«Η σημερινή παρουσία μας εδώ, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και η κοινή μας προσευχή για το περιβάλλον, μαρτυρεί τη χριστιανική μας ευαισθησία για το μεγάλο δώρο του Θεού, τη δημιουργία, μέρος του οποίου είμαστε και ημείς» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Δόξα, λοιπόν, τω Αγίω Θεώ και για το νέο μεγάλο δώρο Του, στην καρδιά της ευλογημένης γης της Μακεδονίας, του υδροβιοτόπου τούτου, του Καλοχωρίου». 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, μητροπολίτες, ιερείς. 

Ο κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη λιμνοθάλασσα και στα είδη πτηνών που φιλοξενεί μόνιμα και εποχιακά, για να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία τοποθετείται για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. 

«Ο υδροβιότοπος αυτός ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από λίγες μόνο δεκαετίες είναι μια έξυπνη και χαριτωμένη θα λέγαμε, όσο και ευεργετική απάντηση του Θεού στην επίμονη υπεράντληση υπογείων υδάτων, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή αυτή παλαιότερα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι συνήθως προχωρούμε εις την κάλυψη των αναγκών μας κατά τρόπο βουλιμικό και όχι οικονομικό και οικοφιλικό, χωρίς πολύ έννοια για τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού, ή για τις ανθρώπινες γενιές που θα έρθουν μετά από μας. Αυτό πνευματικώς κρινόμενο είναι βεβαίως, αμαρτία. Έρχεται όμως συχνά η αγάπη του Θεού και κάνει μια υπέρβαση της δικής μας αμαρτία με θαύματα, όπως αυτή η λιμνοθάλασσα, η οποία είναι ένας παράδεισος για τα άλλα πλάσματα του Θεού, όπως τα πολυάριθμα και πολυποίκιλα πτηνά μόνιμα, ή αποδημητικά, που βρίσκουν εδώ τροφή και ανάπαυση». 

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πανίδα της περιοχής, στα φοινικόπτερα, τα φλαμίνγκο, τους καλαμοκάνηδες, τα αηδόνια, που βρίσκουν στον υδροβιότοπο, καταφύγιο, άφθονη τροφή και ασφαλή φιλοξενία «δύο βήματα, μόλις, έξω από τον συμπαγή αστικό ιστό» και πρόσθεσε: «Θαύμα οφθαλμών και ξεκούραση ψυχής, για όσους επισκέπτονται το Καλοχώρι, όπως σήμερα ημείς». 

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρθολομαίος παρέπεμψε στις «επίμονες» προτροπές, του γέροντα Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη, προς τα πνευματικά του τέκνα, «να αγαπούν οπωσδήποτε τη φύση, τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά» και πρόσθεσε: «Γιατί η στοργική επαφή μαζί τους είναι, όχι μόνο καθήκον χριστιανικό, αλλά και μια αληθινά υπέροχη ψυχοθεραπεία, θαυμάσια και αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και της καταθλίψεως, που είναι οι μεγάλες μάστιγες της εποχής μας». 

Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ότι αφορά στη διάδοση του μηνύματος της αγάπης του περιβάλλοντος, «εμβύου και μη, οργανικού και ανοργάνου», διότι, όπως, είπε αυτό είναι καθήκον του ανθρώπου «εφόσον ο Θεός τον έθεσε στον Παράδεισο», λέγοντας του, «εργάζεσθαι αυτόν και φυλάττειν» και παράλληλα «του έδωσε την εξουσία να δώσει αυτός το όνομα, σε κάθε ζώο, σε κάθε πτηνό, σε κάθε ενάλιο δημιούργημα». 

«Αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει όχι μια αόριστη αλλά μια πολύ συγκεκριμένη και θερμή σχέση αγάπης με όλα τα πλάσματα του Θεού» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι είμαστε οικονόμοι και όχι ιδιοκτήται και κατεξουσιασταί της δημιουργίας, την οποία χρωστούμε να αντιμετωπίζουμε ευχαριστηριακώς και όχι καταναλωτικώς, στοχαζόμενοι υπεύθυνα όλους τους συγκατοίκους μας επάνω στη γη, ανθρώπους ζώα, πουλιά, με τις ανάγκες των και μάλιστα όχι μόνο τους συγχρόνους μας, αλλά και αυτούς που θα ακολουθήσουν στους προσεχείς αιώνες και χιλιετίες μέχρι της συντελείας». 

«Η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της κτίσεως και όχι ως αδιάφορο περαστικό, ή ακόμη χειρότερα ως βουλιμικό και παμφάγο καταναλωτή. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα, προσπαθούμε με όλες τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες μας, οικολογικά συνέδρια και συμπόσια, ημερίδες, ομιλίες, εγκυκλίους, παρεμβάσεις, κτλ, να μεταδώσουμε σε μικρούς και μεγάλους, σε υπευθύνους κυβερνήτες και σε ευαίσθητους πολίτες όλου του κόσμου». 

Ο κ. Βαρθολομαίος προέτρεψε τους πολίτες να έρχονται συχνά και να επισκέπτονται το χώρο και πρόσθεσε: «Να αναπαύεσθε, θαυμάζοντας τα μεγαλεία του Δημιουργού, να χαίρεστε την ομορφιά του τοπίου, την παρουσία των πουλιών, τη γαλήνη των νερών ..να ειρηνεύετε, να στοχάζεστε να λεπτύνεται η ψυχή σας ..και να επιστρέφετε κατόπιν εις τα ίδια, ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, με ζωντανή ελπίδα και με δημιουργικό όνειρο». 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος σε παρελθούσες «στρεβλώσεις και αδικίες», που είχαν ως αποτέλεσμα την «διαχρονική υποβάθμιση του δυτικού παρακτίου θαλάσσιου μετώπου» και παρέπεμψε στο σχέδιο δράσης της περιφέρειας, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terrament, με χρηματοδότηση από τρείς πηγές (Interreg, ΕΣΠΑ, ΠΕΠ υπουργείων) και με επτά βραχυπρόθεσμες και με επτά μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό και την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία υποδομών και την κατασκευή ενός μεγάλου πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Πάρκο του Αξιού. «Πλέον, καταργούμε την ασυνέχεια και δημιουργούμε μια ενιαία και συνεχιζόμενη παράκτια ζώνη, που θα διατρέχει ολόκληρη της Θεσσαλονίκη, από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. 

«Σας καλωσορίζουμε εδώ, στο δήμο Δέλτα, το Καλοχώρι, τη Θεσσαλονίκη μας, την πρωτεύουσα της μίας και μόνης Μακεδονίας» είπε, απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Τζιτζικώστας. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη του στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και στη δυτική πλευρά της πόλης, που όπως είπε για πολλά χρόνια «αδικήθηκε» σε έργα και σε υποδομές και υπογράμμισε τα αισθήματα αγάπης για τον συνάνθρωπο και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον, που όπως είπε, «το αξίζουν». 

«Ελπίζουμε να αξιοποιηθεί το ταχύτερο» είπε, μιλώντας για τον υδροβιότοπο, ο κ. Βαρθολομαίος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων αυτό θα επιτευχθεί.

[πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΒΑΡΝΑΒΑ 
ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Σάββατο, 29.09.2018

 Ἐὰν θέλουμε νά μιλήσουμε γιὰ τὸ περιβάλλον, θὰ πρέπει νὰ γυρίσουμε πολλοὺς αἰῶνες πίσω, τότε ποὺ περιγραφόταν στό θεόπνευστο βιβλίο τῆς Γενέσεως ἡ δημιουργία τοῦ κόσμου καὶ τοῦ ἀνθρώπου, ἀφοῦ μέσα στὴ σοφία τοῦ Παντοκράτορα Θεοῦ ἄνθρωπος καὶ φύση ὁρίσθηκαν σὲ μία ἀλληλένδετη πορεία.

 Ἡ ἑλληνικὴ γλώσσα δάνεισε τὴ λέξη «κόσμος» γιὰ νὰ δηλώσει τὴν ὀμορφιὰ ὡς χαρακτηριστικὸ γνώρισμα τόσο τοῦ περιβάλλοντος ὡς ἐνδιαιτήματος τοῦ ἀνθρώπου, ὅσο καὶ γιὰ τὴν ἴδια τὴν κορωνίδα τῆς δημιουργίας, δηλαδή τὸν ἄνθρωπο. Ταυτόχρονα δὲ ὁ ἴδιος αὐτὸς κόσμος εἶναι ἕνας ἀπέραντος ναὸς στὸν ὁποῖο, -κατὰ τὸν Ἅγιο Γρηγόριο τὸν Ναζιανζηνὸ-, ὁ Δημιουργὸς Θεὸς «δηλοῦται σιωπῇ κηρυττόμενος».

Κληρονόμος καὶ διαχειριστὴς αὐτοῦ τοῦ ὑλικοῦ ἀλλὰ καὶ πνευματικοῦ δώρου ὁ ἄνθρωπος, ἰδιαίτερα στὶς μέρες μας κάτω ἀπὸ τὴν ἐπίδραση ἑνὸς ἄκρατου ὀρθολογισμοῦ καὶ εὐδαιμονισμοῦ, ἀδυνατεῖ νὰ ἀναγνωρίσει τὴν ἱερότητα τῆς δημιουργίας καὶ, ἐξαιτίας τοῦ ἐγωισμοῦ του, λειτουργεῖ ἀπέναντι στὴ φύση ὡς αὐθαίρετος ἐξουσιαστὴς καὶ βάναυσος καταπατητής της.

 Ὅλη αὐτὴ ἡ θλίψη τοῦ νὰ διαπιστώνει κανεὶς τὴν ἀσχήμια ποὺ ἐπιφέρουν οἱ ἀνθρώπινες παρεμβάσεις στὴ θεϊκὴ δημιουργία ἀναδεικνύει μὲ τραγικότητα πὼς τὸ πρόβλημα τοῦ περιβάλλοντος δὲν εἶναι παρὰ πρόβλημα ἠθικὸ καὶ πνευματικό, ἀφοῦ ἡ ἔκπτωσή του ὀφείλεται στὴν ἔκπτωση τῶν ἀξιῶν καὶ ἡ φυσικὴ ρύπανση εἶναι συνέπεια τῆς πνευματικῆς. Προβάλλει, λοιπόν, ἐπιτακτικὰ ἕνα ἐρώτημα: Πὼς θὰ ἀγαπήσουμε τὸ φυσικὸ περιβάλλον ἂν δὲν ἀγαπήσουμε τὸν Δημιουργό του;

Παναγιώτατε,

Μέ εὐγνωμοσύνη σᾶς ὑποδεχόμαστε στή Λιμνοθάλασσα τοῦ Καλοχωρίου. Ἐδῶ πού τά νερά τοῦ Γαλλικοῦ ποταμοῦ ἀνταμώνουν ἀγαπητικά μέ τά νερά τοῦ Θερμαϊκοῦ κόλπου. Δεχθήκατε νά βηματίσουμε καί νά συναντηθοῦμε προσευχητικά σ’ αὐτόν τόν κρυμμένο παράδεισο. Ἀποδεχθήκατε νά εὐλογήσετε τόν πληγωμένο αὐτό τόπο μέ τό χάδι καί τήν παράκληση τῆς ἀρχιερατικῆς προσευχῆς σας.

Χρόνια τώρα ἀγκαλιάζετε τήν οἰκουμένη ὡς ἀκάματος προσκυνητής καί διαβάτης σέ βορρά καί νότο, σέ δύση καί ἀνατολή, ὑπενθυμίζοντας τήν εὐθύνη τῶν χριστιανῶν νά σώζουν τόν κόσμο μέ τήν ἀγάπη τους. Ἡ κοινωνική εὐθύνη νά γίνεται «καύσις καρδίας» γιά τόν ἄνθρωπο ἀλλά καί γιά κάθε κτίσμα. Ἡ παρουσία σας γίνεται ἀντίσταση προσευχῆς γιά τή σωτηρία τῆς ὀμορφιᾶς καί δέν εἶναι καθόλου τυχαῖο πώς ἡ πρώτη ἐμφάνιση σ’ αὐτή τήν ἐπίσκεψη στήν πόλη καί τή Μητρόπολή μας ξεκινᾶ ἀπό αὐτό τόν τόπο.

Παναγιώτατε πάτερ καί δέσποτα, ἐσᾶς καί τήν τίμια συνοδεία σας σᾶς καλωσορίζουμε στό σπίτι σας.

Γι’ αὐτὸ, λοιπόν, ὁδηγήσαμε τὰ βήματά μας σήμερα στὸν τόπο αὐτό, -σ’ἕναν μυστικὸ παράδεισο ποὺ, δυστυχῶς, φέρει κι αὐτὸς ἔκδηλα τὰ σημάδια τῆς ἀποστασίας-, γιὰ νὰ ἐπανευαγγελισθοῦμε καὶ πάλι ὅ,τι μπορεῖ νὰ μᾶς διασώσει. Σ’ αὐτὴ τὴν εἰρηνικὴ διαμαρτυρία, ὅπου ὁ ἐπίσκοπος, ἀφουγκραζόμενος τὴν ἀγωνία τοῦ ποιμνίου του, ἔρχεται νὰ τὴν ἐκφράσει δημόσια, νὰ ὑπενθυμίσει, νὰ ὑπογραμμίσει, νὰ γονατίσει καί νά παρακαλέσει ἀκόμη μία φορά νὰ στραφεῖ ἡ προσοχὴ τῶν ἰθυνόντων καὶ στὴν ἀχαρτογράφητη περιοχὴ τῆς Δυτικῆς Θεσσαλονίκης, ὅπου ἀπὸ χρόνους πολλοὺς ὁ κεντρικὸς ἱστὸς τῆς πόλης ἐξοστρακίζει ὅ,τι «ἐνοχλεῖ» τὴν εὐαίσθητη αἰσθητική του.

Εἶμαι ἐδῶ γιὰ νὰ ὑπενθυμίσω πὼς σ’ αὐτό τόν τόπο μεγαλώνουν παιδιὰ, πού δικαιοῦνται καί ἀξίζουν μιά καλύτερη ζωή, τὴν ὁποία ἀτυχῶς δὲν μπορέσαμε νὰ τοὺς προσφέρουμε. Καὶ τοῦτο τὸ παράπονο θὰ εἶναι πάντα στὰ χείλη μου λόγῳ τῆς ἀγάπης μου γιὰ τὸν γενέθλιο τόπο μου καὶ τοὺς ἀνθρώπους του, τοὺς ἁπλοὺς καὶ τοὺς ἄρχοντες, ἐκείνους ποὺ κράτησαν στούς ὤμους τους τὴν ὀμορφιὰ τῆς παράδοσης καὶ τοῦ πολιτισμοῦ τῆς Ἀνατολῆς, καὶ ὄχι μόνο.   

Στοιχισμένος στὴν οἰκολογικὴ εὐαισθησία τοῦ Πρωτοκάθεδρου τῆς Ὀρθοδοξίας Πατριάρχη τοῦ Γένους μας, ταπεινῶς φρονῶ ὅτι ὅλοι μαζὶ μποροῦμε νὰ ἀνατρέψουμε τὴν ἀσχήμια ποὺ προκάλεσε ἡ ἀβλεψία καὶ ποὺ τὴν ἀνέθρεψε ἡ περιθωριοποίηση τῆς Ἑσπερίας Θεσσαλονίκης καὶ τελικὰ νὰ παραδόσουμε στὰ παιδιὰ μας ἕναν κόσμο ὀμορφότερο ἀπὸ αὐτὸν ποὺ παραλάβαμε, γιατί ἁπλὰ τὸν ἀξίζουν.

Παναγιώτατε Πάτερ καὶ Δέσποτα,

Παρακαλοῦμε μέσα ἀπὸ τὴν προσευχή σας νὰ μνημονεύετε τὸν τόπο αὐτὸν καὶ τοὺς ἀνθρώπους του, γιατί ἔχουμε ἑδραία τὴν πεποίθηση ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία μὲ τὴν προβολὴ τῶν ζωογόνων μηνυμάτων τῆς πνευματικότητας της μπορεῖ νὰ μπολιάσει τὴν κουρασμένη καὶ πληγωμένη πνευματικὰ κοινωνία μας καὶ μὲ τὴν δύναμη τοῦ Σταυροῦ καὶ τοῦ Εὐαγγελίου νὰ συμβάλλει τὰ μέγιστα στὴν πολιτιστικὴ καὶ πνευματικὴ ἀνακαίνιση καὶ ἀναγέννηση τοῦ τόπου αὐτοῦ.


Σᾶς εὐχαριστῶ…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails