© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

2.6.19

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Γ΄ Διεθνούς “Διάσκεψης της Χάλκης”

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας




















Τις εργασίες της Γ΄ διεθνούς “Διάσκεψης της Χάλκης”, για την Θεολογία και την Οικολογία, εγκαινίασε το Σάββατο, 1η Ιουνίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στην Πόλη, έχει ως θέμα, “Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση”, και συμμετέχουν περισσότεροι από πενήντα διακεκριμένοι θεολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, από σαράντα Θεολογικές Σχολές και Ινστιτούτα από διάφορες χώρες.

“Η Διάσκεψή μας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός πολύ ιδιαίτερου επετειακού έτους για την Ορθόδοξη Εκκλησία.  Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε την πρώτη του περιβαλλοντική εγκύκλιο. Η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία εκδίδουμε  - κάθε χρόνο από το 1989 - ένα ειδικό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο, με το οποίο προειδοποιούμε πως η ανεξέλεγκτη “κυριαρχία"  επί της Δημιουργίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή, συνιστώντας την σύμπραξη ως αντίδοτο στην αχαλίνωτη κατανάλωση και τον ασκητισμό ως λύση έναντι της απεριορίστου σπατάλης. Σήμερα, η 1η Σεπτεμβρίου τιμάται ως ημέρα προστασίας της Δημιουργίας από όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και όλες τις Ομολογίες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Επίσης, εορτάζεται και από την Ρωμαιοκαθολική κοινότητα και την Αγγλικανική Κοινωνία”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην εναρκτήρια ομιλία του, και υπενθύμισε ότι οι Διασκέψεις της Χάλκης αλλά και τα εννέα εν πλω περιβαλλοντικά συμπόσια που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτέλεσαν Βήμα συμπροβληματισμού και διαλόγου διακεκριμένων θεολόγων και ομιλητών,“για να ακούσουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν ο ένας από τον άλλο”.

Ο Παναγιώτατος σημείωσε πως παρά τις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός της βραδύτητας με την οποία αυτές συμβαίνουν. Υπενθύμισε δε, ότι μόλις πρόσφατα οι ειδικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν για ακόμη μια φορά για τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικοσυστήματα του πλανήτη, και στη συνέχεια, ο Πατριάρχης, υπογράμμισε ότι αιτία για αυτές τις ανεπανόρθωτες καταστροφές είναι η αλόγιστη ανάπτυξη και η απληστία του ανθρώπου. Επισήμανε, μάλιστα, την απροθυμία και την αντίσταση πολιτικών και εταιρειών να εφαρμόσουν πολιτικές και να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις για να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως είπε, η μικρή πρόοδος, προς την κατεύθυνσή αυτή, ενδεχομένως να οφείλεται στην απροθυμία μας να αποδεχθούμε την προσωπική μας ευθύνη και να επιδείξουμε πνεύμα αυτοθυσίας. 

“Δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε πόσο ολοκληρωτικά είμαστε αλληλένδετοι με την υπόλοιπη Δημιουργία του Θεού, πόσο υπεύθυνοι είμαστε για την προστασία του πλανήτη μας και πόσο κρίσιμες είναι οι επιλογές και οι ενέργειές μας για τη βιωσιμότητα του μέλλοντος των παιδιών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε πραγματική ελπίδα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής πρόκλησης απαιτεί ριζική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας”.

Σήμερα, Κυριακή του Τυφλού, 2 Ιουνίου, οι Συμμετέχοντες στη “Διάσκεψη της Χάλκης” παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Να σημειωθεί ότι στη διεθνή “Διάσκεψη της Χάλκης”, η οποία έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου, οι συμμετέχοντες διακεκριμένοι περιβαλλοντικοί θεολόγοι, εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους η οικολογική ευαισθητοποίηση μπορεί να καλλιεργηθεί και να προωθηθεί από τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσω μαθημάτων και άλλων προγραμμάτων σχετιζομένων με την προστασία της Δημιουργίας του Θεού. Ο απώτερος σκοπός είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Θεολογικών Σχολών, συνεχίζοντας το πνεύμα του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, όπως αυτό εκφράστηκε κατά τις δύο προηγούμενες Διασκέψεις, και όπως αναδεικνύεται από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον και τις συνεχείς πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί τρεις δεκαετίες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails