© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (340) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (42) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (54) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (260) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

5.6.19

Κοινωνία των πολιτών στα κόμματα: Ο χρόνος του πλανήτη εκπνέει. Κηρύξτε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή


Κοινή κραυγή αφύπνισης για το κλίμα, απευθύνουν με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις - μέλη της συμμαχίας για το Κλίμα, προερχόμενες από το ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών. Με κοινή τους δήλωση-έκκληση ζητούν από όλα τα κόμματα να επανεπεξεργαστούν άμεσα τις θέσεις τους για την ελληνική ενεργειακή και κλιματική πολιτική, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων.

«Στην προεκλογική περίοδο που ήδη βρισκόμαστε, απουσιάζει μέχρι στιγμής δυστυχώς η θεματική της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών - μαζί και το WWF Ελλάς - ζητούμε την ένταξη της κλιματικής κρίσης στον πυρήνα της πολιτικής ατζέντας, καλώντας πολιτικά κόμματα και υποψήφιους βουλευτές του δημοκρατικού τόξου να αναλάβουν συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της. Η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση πρέπει να είναι η πρώτη γενναία και απολύτως αναγκαία απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου στη νέα σύνθεση του, καθώς αυτή θα κρίνει το μέλλον του πλανήτη, και κατ' επέκταση, το δικό μας μέλλον» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Όπως επισημαίνουν και οι ακτιβιστικές οργανώσεις στην κοινή τους έκκληση, «παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο οποίος αγνοεί το φλέγον ζήτημα της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής», θεωρούν χρέος τους να απευθύνουν στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις «επείγον κάλεσμα σε δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης».

Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία έως το 2030 επιβάλλεται να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και σε περίπου 25 χρόνια να εκμηδενιστούν. Σε άλλη περίπτωση, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που, όπως σημειώνεται, θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας.. Οι συνέπειες, τονίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ, θα είναι δραματικές, μη αναστρέψιμες..

«Το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά επείγον, με δεδομένο ότι οι πολιτικές, οι οποίες θα αποφασιστούν από όλα τα κράτη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας παραμείνει κοντά στα πιο "βιώσιμα" επίπεδα του +1,5 ° C» σημειώνεται στο κοινό κείμενο των 24 οργανώσεων και προστίθεται: «Η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5 ° C. Άνοδος της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε μη-αναστρέψιμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και σε ερημοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Παρ' όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική αλλαγή απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα των ελληνικών κομμάτων».

Δεδομένων των περιορισμένων περιθωρίων για δράση, οι αντιπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ζητούν από όλα τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη -συμβολική, αλλά και ουσιαστική- πράξη του νέου κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή», ακολουθώντας το παράδειγμα των κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν ως το 2020 από το ελληνικό κοινοβούλιο τα απαραίτητα μέτρα και οι πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές της χώρας στο μισό ως το 2030 και τις εκμηδενίζουν περίπου το 2040, δηλαδή, οδηγούν στην οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το αργότερο ως το 2040, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και εν γένει ενσωματώνουν τις υποδείξεις της επιστήμης για την επίτευξη του 1,5 ° C σε όλους τους τομείς της οικονομίας» διευκρινίζουν οι οργανώσεις και καταλήγουν:

«Ως οργανώσεις που αγωνιούμε για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπινων κοινωνιών, δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε όλα τα πολιτικά, επικοινωνιακά και νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την ελληνική κοινωνία να γίνει ενεργό και δραστήριο κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που ζητά -κατά απόλυτη προτεραιότητα- δράση για την κλιματική κρίση, και να απαιτήσει από τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της. Έχουμε μόλις 11 χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας μας είναι ο άνθρωπος, ο πυρήνας των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων που για πρώτη φορά τίθενται σε αμφισβήτηση στο σύνολό τους από την κλιματική κρίση. Τελικά το διακύβευμα είναι η ίδια μας η επιβίωση».

Οι οργανώσεις, που συνυπογράφουν την έκκληση είναι:

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC, Greenpeace, HIGGS, IFOAM, Medasset, NO OIL Θεσπρωτίας, WWF Ελλάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails