© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (337) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (53) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (257) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

20.6.23

«Άνθρωπος, Φύση και Κοινωνία στους Πατέρες της Εκκλησίας (2ος–5ος αι.)»: Διεθνές Συνέδριο Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ | Το Πρόγραμμα

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, το Ινστιτούτο  Sources Chrétiennes, τη Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών και την Προτεσταντική και Καθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «Άνθρωπος, Φύση και Κοινωνία στους Πατέρες της Εκκλησίας (2ος–5ος αι.)», από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο πραγματοποείται με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τόμου της εκδοτικής σειράς Sources Chrétiennes. «Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ τιμά φέτος με τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου το παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Sources Chrétiennes, το οποίο επί σειρά δεκαετιών προβάλλει τη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης, εκδίδοντας, υπομνηματίζοντας και μεταφράζοντας κείμενα των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της επικαιρότητας του κηρύγματος των Πατέρων για τον σύγχρονο κόσμο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου, προκειμένου να φωτίσουν τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας σε μία σειρά επίκαιρων θεμάτων: τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, την ισότητα των δύο φύλων, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Επιπλέον, το μήνυμα που μεταφέρουν τα κείμενα των Πατέρων για την ελευθερία του ανθρώπου ως δρώντος κοινωνικού υποκειμένου και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους, θα γίνει προσπάθεια να αποκωδικοποιηθεί από τους συνέδρους.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η σειρά Sources Chrétiennes

«Με τους τόμους της να βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοθηκών όλου του κόσμου, η Sources Chrétiennes αποτελεί τη σημαντικότερη δίγλωσση σειρά στον χώρο της Πατρολογίας, αριθμώντας ήδη στη συλλογή της περισσότερους από 600 τίτλους» αναφέρουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου και προσθέτουν «Σημείο αφετηρίας για τη μακρόχρονη διαδρομή της, ήταν η έκδοση στα 1942-43 της πραγματείας του Γρηγορίου Νύσσης Περὶ τοῦ βίου Μωυσέως από τον Jean Daniélou, ο οποίος μαζί με τον Henri de Lubac και τον Claude Mondésert –Ρωμαιοκαθολικούς ακαδημαϊκούς θεολόγους όπως ο ίδιος– εμπνεύστηκε τη σειρά κι έθεσε τις επιστημονικές προδιαγραφές της».

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν τις δύο πρώτες ημέρες στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4) και θα συνεχιστούν, από το απόγευμα της Τετάρτης, 28ης Ιουνίου έως τη λήξη του, στο αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών έναντι του Καθολικού της Ι. Μονής Βλατάδων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα εγγραφής στον σύνδεσμο https://fatherstodayconf.web.auth.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails