© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (337) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (53) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (257) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

31.8.08

Ένα ιδιότυπο "κυνήγι" της Caretta Caretta

Από τον Κουρσάρο, καλό φίλο του Ιστολογίου μας, λάβαμε και σπεύδουμε να δημοσιοποιήσουμε στιγμές από ένα ιδιότυπο "Κυνήγι" της Caretta Caretta, το οποίο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στον κόλπο του Λαγανά.
Ο φίλος μας ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της αντιδεοντολογικής και αντιαισθητικής κατάστασης, που επικρατεί εκεί, στον βωμό της εμπορευματοποίησης των πάντων. Το δε βίντεο, που μάλιστα παραθέτουμε, άκρως αποκαλυπτικό της νεοζακυνθινής παράνοιας:

(...) θελω να παραθεσω την τραγελαφικη και πολυ απαραδεκτη εικονα εμποριοποιησης της φυσης του νησιου με αποκορυφωμα το κυνηγι της χελωνας, οπου για χατηρι του κερδους μετατραπει σε θεατρικο αξιοθεατο, εις το οποιο τα εισιτηρια κοστιζουν απο 30 εως 50 ευρω (δειτε: http://www.youtube.com/watch?v=T4m9A3D0sAw) και η μαχη που δινεται για την ευρεση της στον κολπο του Λαγανα απο μικρα και μεγαλυτερα σκαφη προς τερψιν των "θεατων" τουριστων (εμου συμπεριλαμβανομενου) φτανει μεχρι του εντονου διαπληκτισμου -το υδατινο στοιχειο δημιουργει δυσκολια στην υπαρξη σωματικης βιας - των επαγγελματιων του χωρου, και της εντατικης παρενοχλησης του ειδους κατα την προσπαθεια του, για την προσεγγιση στις παραλιες ωοτοκιας.
Τα πλοιαρια, ειδικα τα μικρα, κανουν σφηνες προσπαθωντας να παρουν πιο ευνοϊκη και κοντινη θεση στην χελωνα που τυχον βρισκεται στην πορεια τους, κανουν αποτομους επιθετικους ελιγμους, θαλασσιες σφηνες και ξαφνικες αλλαγες πορειας με ρεβερσες, δημιουργωντας πανδαιμονιο με τις κινησεις τους γυρω απο το ζωο, που ασφυκτια προσπαθωντας να αναδυθει για να αναπνευσει, και παρα τον κινδυνο να το χτυπησουν με τις προπελες τους εφορμουν προς τερψιν των εκστασιασμενων - περιεργων - αναυδων -ακομη και φοβισμενων τουριστων στην πορεια του ζωου.
Σιγουρα αποτελει ευχαριστηση η παρατηρηση της ακριβοθωρητης χελωνας αλλα οχι με αυτο τον τροπο και με κινητρο το κυνηγι του κερδους. ΟΧΙ ΕΤΣΙ.
Προτεινω σε καποιον υπευθυνο φορεα γιατι οχι σε καποιο μελος της WWF, να γινει τουριστας καποια στιγμη μεγαλης τουριστικης κινησης και να δοκιμασει την εμπειρια σε καποιο απο τα σκαφη που με ορμητηριο τον Λαγανα κυνηγουν το θεαμα.
Αν δεν το εχει κανει ακομη, σιγουρα θα υπαρξει μια καλη για αυτον εμπειρια. Αν το εχει ηδη κανει, τοτε ειμαι περιεργος για τον λογο που απεκλεισθη η παραλια ΣΕΚΑΝΙΑ απο την κοινη χρηση. Ποια μεγαλυτερη οχληση αραγε θα ειχε να υπομεινει το ειδος?

2 σχόλια:

Theodota είπε...

Απαντώ με μεγάλη καθυστέρηση και συγνώμη, καθώς τώρα είδα την ανάρτηση αυτή.

Ως μέλος της WWF, έχω παρακολουθήσει πολλές φορές την απαράδεκτη λειτουργία αυτών των πλοιαρίων. Είναι όντως εξαιρετικά ενοχλητικά για τις χελώνες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε ήδη αγχώδη περίοδο λόγω επικείμενης γέννας και βέβαια λόγω συνεχούς όχλησης. Δυστυχώς, αυτά τα πλοιαράκια είναι νόμιμα, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σχετικά με τα Σεκάνια, δεν απαγορεύεται η δημόσια χρήση της παραλίας για μπάνιο. Δεν απαγορεύεται ούτε η πρόσβαση πεζή. Για λόγους προστασίας της περιοχής, η οποία με συνεχείς και πολύχρονες πιέσεις μας αποτελεί ζώνη απόλυτης προστασίας ως σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας στη Μεσόγειο, απαγορεύεται η παραμονή στην παραλία μετά τη δύση του ήλιου, καθώς και η χρήση ομπρέλλας και η προσέγγιση με πλωτό ή τροχοφόρο μέσο.

Ευχαρίστως να απαντήσω σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση του φίλου αναγνώστη του ιστολογίου αυτού.

Κουρσαρος-Καλόγερος είπε...

Ομορφη η μικρη συζητηση σε αυτο το χωρο!
Λοιπον ποιος και μαλλιστα ποια οικογενεια θα μπορεσει να κατεβει την αποσταση αυτη με τα ποδια οταν θα πρεπει και να την ξαναανεβει πισω?
Οσον αφορα την προσβασιμοτητα....εμενα μου απαγορευσαν πριν 5 χρονια να κατεβψμονος με τα ποδια λεγοντας μου οτι ειναι κλειστη για το κοινο.

Καποιες φορες και με δεδομενα αρκετα στραβα στο ολο εγχειρημα της προστασιας της, μου δημιουργειται η εντυπωση πως καπου το παρακανουμε, πετυχαινοντας ακριβως τα αντιθετα αποτελεσματα απο αυτα που επιθυμουμε.
Σε μια συζητηση με Αγγλο βιολογο ελαβα την αφοπλιστικη του ισως και διασκεδαστικη προτροπη:
"Δεν την αφηνετε ησυχη....(ενοωντας απροστατευτη)..καλυτερα θα την προστατευσετε!!"

Θελω επισης μια πληροφορια για το βαθος της αμμου στις προς ωοτοκια παραλιες, και αυτο με δεδομενη την εφετινη - καλοκαιρι 2009 - κατασταση της παραλιας Δαφνη.
Εκει η αμμος στο 40 % της παραλιας εχει εξαφανιστει πιθανα απο χειμερινες καταιγιδες και θαλασσια ρευματα, και την θεση της εχει καταλαβει με το ξεπλυμα της αμμου μεγαλη μαζα πετρας.
Αρα η χελωνα αυτη την πετρα θα εβρικε αν εσκαβε προτερα και δεν θα μπορουσε να αποθεσει αυγα (εκει που ετοποθετουντο τελαρα προστασιας θεσης αποθεσης), με το σκεπτικο οτι το παχος της παρασυρμενης μαζας αμμου δεν μπορει να ξεπερνουσε τα 20-25 εκατοστα, διοτι τοτε μιλαμε για υψος παραλιας που ποτε δεν ειχα παρατηρησει να ειναι πολυ μεγαλυτερο απο αυτη την σημερινη διαφορα.
Σε καθε περιπτωση μου φαινεται πως περισσοτερη προστασια χρειαζεται ο ανθρωπος απο τον εαυτο του παρα η χελωνα που εχει το ενστικτο με το μερος της.
Καθε επιτυχια στο εργο σας.

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails