© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

17.6.11

"The Cove". Ένα ντοκιμαντέρ για τις σφαγές των δελφινιών στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας, τιμημένο με Όσκαρ
Πρόκειται για μιαν απίστευτη ιστορία μαζικής δολοφονίας δελφινιών, η οποία καταγράφεται σε ντοκιμαντέρ. O Έλληνας ομογενής και διάσημος φωτογράφος του National Geographic Louie Psihoyos σκηνοθετεί μια ιστορία εξόντωσης δελφινιών στην Ιαπωνία.


Η ταινία The Cove (Ο Όρμος) δομημένη σε 4 αφηγηματικές ενότητες, αναφέρει την κρυφή ιστορία εξόντωσης δελφινιών στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας και την προώθησή τους (ως κρέας πλέον) σε όλο τον κόσμο.

Η προϊστορία της ταινίας εισάγει τον Ιρλανδό Richard O' Barry, τον εκπαιδευτή των δελφινιών στη διάσημη αμερικανική σειρά Flipper, το δελφίνι. Ο O' Barry πλέον είναι ακτιβιστής, και υπό συνεχή κίνδυνο σύλληψης. Η ομάδα του Louie Psihoyos τον προσεγγίζει και αρχικά αποφασίζουν να κάνουν ένα περιγραφικό ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, η παντελής άρνηση των ιαπωνικών αρχών να συνεργαστούν μετατρέπει την ταινία σε θρίλερ.

Προετοιμασίες για την κρυφή επιχείρηση καταγραφής της σφαγής δελφινιών εναλλάσσονται με την πολιτική καταγραφή της στάσης της Ιαπωνίας στους διεθνείς οργανισμούς, και την αδυναμία των τελευταίων να επιβάλλουν μιαν απαγόρευση αυτής της πρακτικής.

Επίσης σημαντική η ημινόμιμη κατανάλωση κρέατος δελφινιών και η συσχέτισή της με τα υψηλά επίπεδα υδράργυρου στα δελφίνια. Αλλά το πιο δυνατό μέρος της ταινίας είναι το τελευταίο, που με τα πιο εξελιγμένα μέσα (μηχανές λήψης HD) καταγράφεται κρυφά η σφαγή, με το κόκκινο να κυριαρχεί στη θάλασσα.

To The Cove θα μπορούσε να είναι πιο συγκλονιστικό απ' ό,τι διαφημίζεται, και να περιέχει περισσότερες τέτοιες εικόνες, αλλά και περισσότερες αντιδράσεις ανυποψίαστων Γιαπωνέζων. Ωστόσο έχει αφηγηματική ροή θρίλερ, περιλαμβάνει περισσότερα θέματα απ' ό,τι η πραγματική σφαγή και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον -και την ευαισθητοποίηση.

Στοιχεία από το Cineman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails