© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

28.3.13

Τα Muscari της Ζακύνθου, κοινώς "Κουρκουτσέλια", "Κουρκουτζέλια" ή "Βορβολούλουδα"


Τα "Κουρκουτσέλια", "Κουρκουτζέλια", "Λουλούδια" ή "Βορβολούλουδα" είναι μια ποικιλία Muscari, που φύονται στην ύπαιθρο της Ζακύνθου και γίνεται... χαμός για τη συγκομιδή τους από τα μέσα συνήθως κάθε Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, από τους εκατοντάδες θιασώτες του είδους. 

Τα "ματσάκια" με τα ιδιότυπα αυτά χορταρικά μαγειρεύονται είτε βραστά με ξίδι και λάδι, είτε κοκκινιστά, τσιγαριστά με αυγά μάτια ή χταπόδι. Εάν κάποιος φίλος ξέρει και άλλους τρόπους, ας μάς συνδράμει με τη σχετική συνταγή. 

Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε παρακμή, ζακυνθινώς "ξεβουρίζουνε" ή "ξεβγαίνουνε"... Αναμένουμε λοιπόν την επόμενη χρονιά, ώστε να τα ξαναγευτούμε! Σημειωτέον, οι ανωτέρω φωτογραφίες είναι αποτυπωμένες από τον π. Π. Κ. (κατά σειράν) στις 23, 26 και 28 Μαρτίου 2013.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

OI ΒΟΛΒΟΙ EINAI ΜΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΕΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΞΑΓΑΓΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΣΑΦΡΑΝ. Δεν νομιζω οτι τα κουρκουτζελια ονομαζοντε βορβολουλουλουδο.

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails