© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

9.9.14

Η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας συμμέτοχη στην "Ημέρα Δημιουργίας" του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Γερμανίας

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας




Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μετείχε στην φετινή κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα της Δημιουργίας, που διοργάνωσε το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γερμανίας στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μόναχο. 

 Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας είναι -ως γνωστόν- από πολλών δεκάδων ετών μέλος του Συμβουλίου Εκκλησιών και μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο. Ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος είχε προτείνει την 1η Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους), ως ημέρα προσευχής των Εκκλησιών για τη δοξολόγηση του Θεού και τη συνειδητοποίηση της δικής μας ευθύνης για τη δημιουργία. Το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γερμανίας υιοθέτησε με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή και την έθεσε από τo 2010 σε εφαρμογή. Την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους διοργανώνεται εναλλακτικά σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας η κεντρική και επίσημη εκδήλωση του Συμβουλίου των Εκκλησιών με προσευχή και δοξολογία, κήρυγμα, και επιστημονική ημερίδα, ή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέματα που έχουν σχέση με το θέμα αυτό. Παράλληλα διοργανώνονται και σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο ανάλογες εκδηλώσεις των τοπικών εκκλησιών. 

Στη φετινή εκδήλωση στο Μόναχο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος παρέστη στον ναό του αγ. Λουδοβίκου και κήρυξε τον θείο λόγο, ενώπιον των εκπροσώπων του Συμβουλίου Εκκλησιών της Γερμανίας και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σχέση Δημιουργού και των δημιουργημάτων Του και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος καλείται να υπερβεί την "κόλαση" της μόνωσης και του εγωισμού και να ανακαλύψει στον συνάνθρωπό του την εικόνα του Θεού και στη δημιουργία τον ίδιο τον Δημιουργό. 

Ακολούθησε εκκλησιαστική πορεία μέσα στον διεθνούς φήμης Αγγλικό Κήπο του Μονάχου, στον ποταμό του οποίου τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο η Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων. Στην τελετή έλαβαν μέρος επίσης ο εντεταλμένος για τις διεκκλησιαστικές σχέσεις της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνταντίνος Μύρων, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Πρωτο­πρεσβύτερος π. Απόστολος Μαλαμούσης, οι ιερείς των ενοριών Μονάχου Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μηνάς, Πρεσβύτερος-Οικονόμος π. Πλούταρχος Κωσταντινίδης, και ο Διάκονος π. Γεώργιος Σιώμος. Παρέστησαν σύσσωμο το προεδρείο του Συμβουλίου Εκκλησιών της Γερμανίας, η εισηγήτρια για ορθόδοξα θέματα κ. Μαρίνα Κυρούδη και πλήθος κόσμου. 

Μετά τον αγιασμό συνεχίστηκε η εκκλησιαστική πορεία μέσα στον Αγγλικό Κήπο μέχρι και την Καθολική Ακαδημία, όπου έλαβε χώρα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Θαυμασμός, Έρευνα, Πράξη". Η τηλεόραση και ο τύπος ασχολήθηκαν διεξοδικά με την Οικουμενική Ημέρα της Δημιουργίας στο Μόναχο. 

Φωτογραφίες: Christian Lehrer, με τις ακόλουθες λεζάντες: 
          1η: Εκκλησιαστική πορεία στον Αγγλικό Κήπο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος συνοδεύεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Εκκλησιών Γερμανίας, επίσκοπο κ. Δρ. Καρλ-Χάιντς Βίσεμαν και τον Ευαγγελικό Επίσκοπο Βαυαρίας κ. Δρ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ. Την εικόνα του Κυρίου μεταφέρει ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. 
          2η: Ο αγιασμός του ποταμού στον Αγγλικό Κήπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails