© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (335) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (51) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (255) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

22.9.17

WWF Ελλάς και το δραματικό περιστατικό της ρύπανσης του Σαρωνικού


Έκτακτη ενημέρωση

Αγαπητή/έ φίλη/έ,

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω σχετικά με τη δική μας αντίδραση απέναντι στο δραματικό περιστατικό της ρύπανσης του Σαρωνικού. Τα βασικά γεγονότα όλοι λίγο πολύ πλέον τα γνωρίζουμε. Από τη δική μας πλευρά, με οδηγό την απαραίτητη επιστημονική και νομική γνώση, αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα, προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τα βήματά μας, ώστε η συνεισφορά του WWF Ελλάς να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου υποβάλαμε στον αρμόδιο εισαγγελέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου και δηλώσαμε παράσταση πολιτικής αγωγής. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση και συνεχής ενθάρρυνση της Δικαιοσύνης για απόδοση με παραδειγματικό τρόπο ευθυνών για αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει επιτέλους κυρίαρχη έγνοια για κάθε επιχειρηματία, πολιτικό, ιδιώτη.

Οι αμέτρητες προσφορές που λάβαμε για εθελοντική συμμετοχή σε καθαρισμούς παραλιών του Σαρωνικού από τις πρώτες κιόλας μέρες μας γεμίζουν ελπίδα. Ωστόσο, ως περιβαλλοντική οργάνωση γνωρίζουμε καλά πως οι επιχειρήσεις απορρύπανσης από χημικά και πετρέλαια εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων. Κυρίως όμως, επιμένουμε πως τέτοιες ενέργειες απαιτούν κεντρικό συντονισμό και ευθύνη.

Προς το παρόν, έχουμε πάρει τη δύσκολη απόφαση να αποθαρρύνουμε όσους θέλουν να πάνε σε παραλίες για απορρύπανση, χωρίς να διαθέτουν βασικές γνώσεις αυτοπροστασίας, επικινδυνότητας της ρύπανσης και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Έχουμε επίσης ζητήσει από το Λιμενικό Σώμα (δείτε την επιστολή), τον μόνο αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης, να αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό ομάδων εθελοντών και το έχουμε ξαναθέσει σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Θα ενημερώνουμε όλους τους φίλους μας για κάθε σχετική εξέλιξη.

Η πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει τον Σαρωνικό δείχνει πόσο στενά δεμένη είναι η ποιότητα ζωής μας με το περιβάλλον. Θα περίμενε κανείς αυτές τις μέρες μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία από κάθε πλευρά. Όμως μόλις προχθές εκτυλίχθηκε στη Βουλή μια πρωτοφανής πολιτική παράσταση επιδοκιμασίας της παρανομίας και υπονόμευσης του μέλλοντος των δασών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 ψηφίστηκε τροπολογία που ανοίγει για πρώτη φορά διάπλατα τον δρόμο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων οικισμών σε δασική γη. Αναφέρομαι στις περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις» που τελικά καταλήγουν σε παράνομες και καταστροφικές δασικές αραιώσεις. Η τροπολογία ζητούσε από τους βουλευτές να αγνοήσουν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο μετά από δική μας προσφυγή έχει εκδώσει πρώτη απόφαση ακυρώνοντας αυτές ακριβώς τις ρυθμίσεις. Αμέσως στείλαμε επείγουσα επιστολή σε όλους τους βουλευτές, καλώντας τους να καταψηφίσουν την κατάπτυστη τροπολογία. Τελικά, η αντιδασική τροπολογία υπερψηφίστηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων.

Παρά τις απώλειες και τις καταστροφές, εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Με τη δική σας βοήθεια και στήριξη συνεχίζουμε την μάχη για προστασία του φυσικού μας πλούτου, την υπεράσπιση της νομιμότητας και την πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Μαζί, για έναν ζωντανό πλανήτη και μια ζωντανή χώρα.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Καραβέλλας
Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails