© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (337) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (53) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (257) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

9.12.23

Διεθνής Διακήρυξη για την Κλιματική Δικαιοσύνη από το Οικολογικό Σχολείο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

 

Δημοσιοποιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα η Διακήρυξη, ως επιστέγασμα των εργασιών του Οικολογικού Σχολείου Ευρώπης και Βορείου Αμερικής (ΟΣ), το οποίο έλαβε χώρα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). Το ΟΣ διοργανώθηκε από κοινού από την ΟΑΚ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (World Council of Churches – WCC) και το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Δίκτυο Χριστιανών (Christian Environmental Network – ECEN). Συμμετείχαν νέοι και νέες 18-30 ετών από εννέα χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, οι οποίοι συνεδρίασαν στο Συνεδριακό και Ερευνητικό Κέντρο της ΟΑΚ.

Κατά τη διάρκεια του ΟΣ, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις προκλήσεις της κλιματικής δικαιοσύνης, τονίζοντας, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη:

– Η υγεία του εαυτού μας και η υγεία του πλανήτη είναι αλληλένδετες.

– Το κόστος των λύσεων για την κλιματική κρίση είναι υψηλό, αλλά δεν είναι δυνατό να αγνοούμε την τεράστια σημασία του να ζούμε σε ένα υγιεινό περιβάλλον χωρίς ρύπους, το οποίο έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία.

– Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η πείνα σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται, ενώ εγείρονται ερωτήματα και για την ασφάλεια των τροφίμων. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο υποσιτισμός και η πείνα θα επηρεάσει το 20% του πληθυσμού μέχρι το 2050.

– Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου η πρόσβαση σε πόσιμο νερό δεν είναι δεδομένη.

– Καλούμε όλους να αντισταθούν στην προώθηση αλόγιστων καταναλωτικών προτύπων που βλάπτουν ανεπίτρεπτα το κλίμα, τα τρόφιμα, το νερό και την υγεία μας συνολικά.

– Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες και όλες τις Εκκλησίες σε δράσεις με άξονα την κλιματική δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον λιτό τρόπο ζωής της μοναστηριακής κοινότητας και διατροφικής συμπεριφοράς και σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής στην Κρήτη, μάθαμε ότι το πρότυπο των Μοναστηριών, στο οποίο οι Μοναχοί/Μοναχές ζουν σκληρά σεβόμενοι τη δημιουργία, βασισμένο σε μια παράδοση αιώνων, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σήμερα, σχετικά με τις περιβαλλοντικές μας προκλήσεις. Η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και η σχέση μας με τη φύση πρέπει να επανεξεταστεί πάνω σε πνευματική βάση. Η προσέγγιση του όλου Προγράμματος «Πρόσωπο με Πρόσωπο» που αποτυπώνεται στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, μπορεί να μας δείξει έναν διαφορετικό τρόπο για να υλοποιήσουμε τα σημερινά οικολογικά ερωτήματα, όπως εμπνεύστηκε από τον Αββά Μακάριο τον 4ο αιώνα στην Αίγυπτο (Migne, P.G. 34, 257)».

Οι συμμετέχοντες του Σχολείου χρίστηκαν ως Οικολόγοι Πρεσβευτές (Οικοπρεσβευτές), για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος στις χώρες τους και καθώς επωμίστηκαν την ευθύνη αυτή, αγωνίζονται και καλούν για απαντήσεις και δράσεις τις κυβερνήσεις τους και τις Εκκλησίες, ώστε να υπάρξει αλλαγή και η κλιματική δικαιοσύνη να γίνει πράξη.

Συμβολικά, οι Οικοπρεσβευτές στο τέλος των εργασιών του Σχολείου, φύτεψαν δέντρα στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, ως απαρχή του έργου τους για καλλιέργεια των περιβαλλοντικών ιδεωδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης στην Αγγλική γλώσσα είναι διαθέσιμο μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://shorturl.at/BXZ15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails