© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Άγραφα (6) Αμερική (25) Αφιερώματα (6) Γιώργος Καρρής (10) Γρεβενά (1) Έδεσσα (1) Ειδήσεις για το Περιβάλλον (28) Εκδόσεις (23) Εκπαίδευση (2) Ελαιο-σώματα (13) Επικαιρότητα (28) Ζάκυνθος και Περιβάλλον (233) Ζωές εφήμερες (μικρά videos π. Π. Κ.) (10) Θρησκεία και Περιβάλλον (337) Κείμενα π. Παναγιώτη Καποδίστρια (41) Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ (23) Κερκίνη (1) Κορινθία (1) Κρίσεις για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (7) Λίμνη Πλαστήρα (6) Λογοτεχνία (2) ΜάνηNatura (1) Μοναχισμός και Περιβάλλον (9) Μουσεία Φύσης (16) Μουσική (2) Οικολογικά Συνέδρια (53) Οικολογικές δράσεις Βατικανού (5) Πρωτοβουλίες Οικουμενικού Πατριάρχη (257) Πυρκαγιές 2007 (13) Πυρκαγιές 2009 (6) Πυρκαγιές 2017 (10) Πυρκαγιές 2018 (9) Πυρκαγιές 2019 (1) Σεισμοί (2) Στίγματα (62) Στροφάδια (20) Ταινίες οικολογικές (14) ΤΕΙ Ζακύνθου (10) Το Η΄ Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή (22) Υμνολογία Οικολογική (3) Φύση Ιορδανίας (6) Φύση Κιέβου (4) ΦωτοNatura (209) Ώρα της Γης (9) AfricaNatura (23) Covid-19 (7) Editorial (1) Greener Attica 2018 (9) Halki Summit 2012 (6) Halki Summit 2015 (5) Halki Summit 2019 (5) Halki Summit 2021 (1) Halki Summit 2022 (1) Holy Land Άγιοι Τόποι (1)

14.9.07

Ένας ποιητής, ο Νάνος Βαλαωρίτης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων της Ελλάδας

Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Ο υπερρεαλιστής ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες δημιουργούς της Τέχνης του Λόγου, ηγείται του Ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων στις μεθαυριανές Εκλογές.

Άσχετα με το πού ο καθένας ακουμπά ιδεολογικά, αξίζει να εκτιμηθεί το γεγονός. Πρώτη φορά γίνεται τέτοιου είδους τιμή σε Ποιητή. Για φαντασθείτε να μπορούσε να συσσωματωθεί η Φαντασία, ο Υπερρεαλισμός και η Ποίηση εν γένει στην Εξουσία!!! Νομίζω, θα (ξανα)γινόντουσαν -επιτέλους- θαύματα!

Αφήστε, λοιπόν, ν' ακουσθεί παραπάνω ο ηρεμότατος οικολογικός λόγος του Ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη. Μιλάει στον Φίλιππο Δραγούμη για τους Πράσινους, την πράσινη πολιτική και την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. Ας τον προσέξουμε, φίλοι μου. Κάτι -ασφαλώς- θα ωφεληθεί ο καθείς, έστω και αν δεν ανήκει στο κοινό του, κρατώντας πάντως κατά νου εκείνο το υπέροχο του Γκαίτε: "Μην κλαίτε τους ποιητές που δεν έχουν κοινό, να κλαίτε το κοινό που δεν έχει ποιητές."

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ

Θα έχετε ακούσει για τις ανθρακο-πιστωτικές μονάδες που αγοράζουν χώρες με υψηλές εκπομπές από χώρες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποτελούν ένα κεφάλαιο για το κόστος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Διεθνώς υπάρχουν προγράμματα αναδάσωσης και ουδετεροποίησης σε εκπομπές. Πρόσφατα το Βατικανό συμμετέχει σε πρόγραμμα αναδάσωσης στην Ουγγαρία που λέγεται Climafa.

Χρειάζεται να πληροφορήσουμε το κοινό για το τι γίνεται διεθνώς θετικά και για τα γνωστά αρνητικά, όπως σήμερα η άρνηση του Μπους να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, δηλώσεις στο διεθνές συνέδριο εμπορίου στην Αυστραλία. Πρέπει να γίνουμε πολύ πιο συγκεκριμένοι στο τι προσφέρουμε ως δράση, πληροφόρηση και σχεδιασμό γιατί οι γενικότητες είναι γνωστές.

Η Ελλάδα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές έχει εξαπολύσει εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που μας κάνει ακόμα μεγαλύτερους χρεώστες από πριν. Η κυβέρνηση που θα βγει από τις εκλογές πρέπει να αγοράσει σε μεγάλη κλίμακα εδάφη για αναδάσωση. Είναι ένα πρώτο βήμα. Να ανακόψει πάση θυσία τις πωλήσεις καμένης γης σε εκμεταλλευτές τουριστικής κι άλλης ανάπτυξης ως πρώτο μέτρο. Οι πιστώσεις που θα μας δοθούν να καταμεριστούν στους πληγέντες ώστε να γίνει δυνατή η αναδάσωση παραγωγικών καρποφόρων και άλλων δασικών ειδών.

Για όλα αυτά χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας κρατικός οργανισμός οικολογίας και πράσινου, με την ενίσχυση των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και με τη δική μας πίεση. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσω για το κρίσιμο της κλιματικής αλλαγής, για την επιβίωσή μας στον πλανήτη. Αλλά το μεγάλο κοινό χρειάζεται συνεχή πληροφόρηση για να γίνει συνειδησιακά οικολογικό με ανακύκλωση, οικονομία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, αεροπορικά ταξίδια, νερό, όλα όσα εκπέμπουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να λάβει ο καθένας και πρέπει να δημοσιοποιηθούν από όλους τους φορείς και εμάς.

Εγώ ως ποιητής και συγγραφέας δεν είμαι ειδικός αλλά δεν θέλω να είμαι και ένας πομπός γενικοτήτων. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να απομακρυνθεί όσο μπορεί από την ξύλινη των πολιτικών δηλώσεων. Ας προσγειωθούμε κυριολεκτικά και ας αναγνωρίσουμε ότι η μητέρα γη είναι βαθιά πληγωμένη και χρειάζεται τη βοήθεια μας. Είναι άχρηστο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο, όλοι φταίμε σε κάποιο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση. Ας φροντίσουμε να γίνει συλλογική συνείδηση από τα παιδιά του σχολείου ίσα με εμάς τους ώριμους ελπίζω, όχι μόνο κατ’ επίφαση. Και να φέρουμε αυτούς που απουσιάζουν περίεργα, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ανάμεσά μας, ώστε να συλλογιστούν, να γράψουν και να δραστηριοποιηθούν. Το περιοδικό που βγάζω με φίλους ποιητές, το επόμενο τεύχος της Νέας Συντέλειας θα έχει μεγάλο αφιέρωμα στο περιβάλλον και την οικολογία. Η επικοινωνία που ανοίγει μεταξύ μας είναι πολύτιμη.

Πηγή: www.ecogreens.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ!!!ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να εισερχόταν το Φαντασιώδες της Ποίησης στην Εξουσία. Αλλά (κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον)ισχύει το του άσματος "Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία...".

Οι συνεπέστεροι Αναγνώστες μας

Related Posts with Thumbnails